Conflictul intern din Transnistria este mult mai acut decât conflictul dintre Tiraspol şi Chişinău, experţi
https://www.ipn.md/ro/conflictul-intern-din-transnistria-este-mult-mai-acut-decat-conflictul-dintre-ti-7965_980598.html
Este pentru prima dată când în regiunea transnistreană există un conflict foarte acut între ramurile puterii, care, la ora actuală, se manifestă prin neînţelegeri în privinţa procesului de adoptare a unei noi Constituţii a reginii secesioniste. Acest conflict intern este mult mai periculos decât conflictul care există între Tiraspol şi autorităţile constituţionale de la Chişinău. Aprecieri în acest sens au lansat experţii de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT şi Centrului Analitic Expert-Grup în cadrul prezentării celui de-al 17-lea număr al piublicaţiei trimestriale „Euromonitor”. Ediţia cuprinde perioada octombrie-decembrie 2009, transmite Info-Prim Neo.
„Este pentru prima oară când unii din părinţii fondatori ai regimului transnistrian în mod deschis lui Smirnov {(Igor Smirnov, liderul republicii nerecunoscute moldoveneşti nistrene – n.r.)} să-şi prezinte demisia, pentru că a devenit o frână în dezvolatrea „ţării”, spune Valeriu Prohniţchi, director executiv Expert-Grup.
Acestă tensiune internă este mult mai periculoasă pentru regiunea transnistriană şi pentru stabilitatea ei. „Conflictul pune sub semnul întrebării funcţionarea acestui regim. Anterior, autorităţile din Transnistria utilizau existenţa conflictului cu Chişinăul ca cea mai importantă „sperietoare”. Dar iată că intensitatea conflictului între Chişinău şi Tiraspol este mult mai slabă decât cea a conflictului dintre Sovietul Suprem şi administraţia lui Smirnov”, subliniază Prohniţchi.
El a mai menţinat că auorităţile de la Chişinău nu trebuie să pună accent pe acest conflict legat de interesele economice, comerciale ale elitelor din Transnistria. „Autorităţile de la Chişinău, ţinând cont de ceea ce se întâmplă la Tiraspol, trebuie să interprindă măsuri, fără a încerca să-i antagonizeze, fiindcă antagonizarea lor se va ciocni de rezistenţa Rusiei. Dacă nu ar fi suportul din partea Rusiei, acest regim nu ar putea supravieţui. Noi deja avem experinţă în acest sens, căci atunci când vrem să facem situaţia pe malul drept al Nistrului mai bună ca în Transnistria, imediat vine factorul rusesc care egalează părţile”, spune expertul.
În acelaşi context, Valeriu Prohniţchi a menţionat că în perioada octombrie-decembrie 2009, conflictul transnistrian a rămas îngheţat, dar, totuşi, au avul loc evoluţii destul de interesante. „În acestă perioadă, autorităţile moldovene au revenit la insistenţele privind retragerea prezenţei militare a Federaţiei Ruse din raioanele de est ale R. Moldova”, spune expertul.
El a menţionat că, în acestă perioadă, R. Moldova a asigurat activitatea comercială a întreprinderilor transnistrene.