logo

Conferința FAO se va ține la Roma sub egida Președinției Moldovei


https://www.ipn.md/ro/conferinta-fao-se-va-tine-la-roma-sub-egida-7965_1103899.html

Cea de-a 34-a ediție a Conferinței FAO pentru Europa nu se va desfășura la Chișinău, cum se planifica anterior, ci la Roma (Italia), sub egida Președinției Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe precizează că propunerea de a transfera evenimentul la Roma a venit din partea Chișinăului, care a declarat că nu va admite pe teritoriul săi reprezentanții Rusiei, stat membru FAO, transmite IPN.

„Reiterăm că autoritățile Republicii Moldova au venit cu poziția principială de neadmitere pe teritoriul său a reprezentanților statului-membru FAO care desfășoară un război de agresiune împotriva unui alt stat membru FAO. Autoritățile Republicii Moldova au informat toți actorii vizați despre modalitățile posibile de participare în format hibrid al delegațiilor la eveniment”, menționează MAE.

Potrivit instituției, pentru că Republica Moldova își onorează angajamentele internaționale, propunerea de a transfera evenimentul la Roma a venit din partea Chișinăului pentru a permite ca reuniunea să se desfășoare în conformitate cu statutul FAO și regulile sale de procedură. „Cea mai bună contribuție care putea să o facă Rusia este să oprească agresiunea sa împotriva Ucrainei și să se conformeze principiilor Cartei ONU”, mai precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Kremlinul ș-a asumat meritul pentru transferul conferinței Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură FAO de la Chișinău la Roma. „Aflăm din presă că o solicitare a Chișinăului de a muta conferința regională FAO de la Chișinău la Roma este prezentată ca o „victorie” a diplomației ruse prin vocea purtătoarei de cuvânt de la „Mi(ni)sterul Afacerilor Externe”. Minciuna are picioare scurte”, a comentat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă.