După o muncă de cinci ani, conferenţiarul universitar Nicolae Cojocaru şi-a lansat la Chişinău cartea „Să ştim mai mult despre nemţi” în care povesteşte despre gândirea, cultura, dar şi modul de viaţă al germanilor din perspectiva unui cetăţean stabilit acolo. Nicolae Cojocaru a spus că prin această carte şi-a întors două datorii: una faţă de cei rămaşi acasă şi cealaltă faţă de poporul german, transmite IPN.
„Mi-am făcut două datorii faţă de cei care au rămas acasă, pentru a le spune cum se trăieşte acolo unde am plecat, nu ca să-i îndemn pe tineri să plece, dar pentru a le spune că ei pot învăţa de la nemţi multe lucruri utile, bune. Altă datorie este exprimarea recunoştinţei pentru această ţară şi acest popor, pentru care nu am ridicat un pai, dar ei ne-au primit şi ne întreţin după criteriile de acolo. Dar ducând un trai modest, că aşa am fost învăţat întotdeauna, eu nu duc lipsă de nimic”, a precizat autorul la evenimentul de lansare.
Scriitorul stabilit în Germania susţine că moldovenii ar trebui să înveţe de la nemţi cum să facă lucrul calitativ, ca să nu facă de două ori acelaşi lucru, pentru că acesta este răspunsul principal la întrebarea de ce nemţii sunt bogaţi.
Nicolae Cojocaru a spus că lucrarea sa este structurată pe două părţi şi conţine informaţii despre ce vede omul la ieşirea din casă mergând pe o stradă dintr-un oraş din Germania şi tot ce poate observa. Lucruri simple, dar foarte utile şi care descoperă multe taine ale traiului german. Acesta a făcut o comparaţie între sistemul de învăţământ din Germania cu cel din Republica Moldova şi l-a numit pe cel din urmă o crimă la adresa tineretului, care doar formează şomeri cu diplome.
Scriitorul Vlad Pohilă a declarat că a rămas impresionat de calitatea cărţii, care nu este un simplu jurnal de impresii, dar este efortul unui intelectual de a contrapune problemele moldovenilor cu cele ale germanilor sau mai bine zis ne-problemele lor.
„Mi se pare remarcabil faptul că această carte a apărut la noi, pentru că ducem lipsă de nişte modele de comportament. Cel pe care îl avem are nevoie de o debarasare de elementele cu caracter balcanic şi comportamentul rus-sovietic. S-ar putea să ne debarasăm de acestea două şi să îl împrumutăm pe cel al germanilor. Cartea este de o valoare deosebită pentru cei care merg în străinătate. Domnul profesor Cojocaru ne oferă şi o lecţie de menţinere a legăturii cu baştina fiind stabilit deja de 10 ani în Germania, lansează deja a doua carte”, a spus Vlad Pohilă.
Reprezentantul Editurii Ştiinţa, Larisa Dohotaru, a menţionat că albastrul siniliul al coperţii cadrează foarte bine cu titlul „Să ştim mai mult despre nemţi”, pentru că albastrul este culoare cunoaşterii. „Cartea impresionează şi te face să nu o laşi din mână şi impresionează prin informaţia cu care veniţi. Păcat că nu aţi făcut un tiraj şi pentru librării, pentru că avem un public doritor de lectură”, i s-a adresat autorului Larisa Dohotaru.
Cartea a fost publicată într-un tiraj de 800 de exemplare şi a fost distribuita gratuit.