logo

Confederaţia Naţională a Patronatului a consemnat 20 de ani de activitate


https://www.ipn.md/ro/confederatia-nationala-a-patronatului-a-consemnat-20-de-ani-de-7966_1026860.html

De două decenii Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova acţionează pentru promovarea intereselor şi dezvoltarea antreprenoriatului din ţară, au fost de acord organizatorii şi invitaţii festivităţii organizate cu prilejul celei de-a XX-a aniversări a CNPM, desfăşurată la Palatul Republicii, notează IPN.

Preşedintele CNPM Leonid Cerescu a relevat că lansarea CNPM a fost dictată de  apariţia în Republica Moldova a unei „noi orânduiri constituţionale - economia de piaţă”

„Participanţi activi la economia de piaţă sunt întreprinderile, ale căror interese trebuie să fie propulsate. Adresez mulţumiri celor 5 asociaţii patronale, care au fondat CNPM. Fondatorii au avut credinţa că pe măsură afirmării normelor statului de drept şi ale economiei de piaţă, rolul CNPM va fi tot mai important. Timpul a demonstrat că principiile puse la baza CNPM au fost corecte. Cred că experienţa noastră de a nu ne implica politic şi a ne axa pe interesele întreprinderilor poate servi drept exemplu şi pentru alte structuri patronale”, a specificat Cerescu.

„În această perioadă mule lucruri, din lipsă de experienţă, au fost făcute intuitiv. Dar cu trecerea anilor, CNPM a devenit o forţă capabilă să participe şi să-şi asume responsabilitatea la elaborarea şi realizarea strategiilor şi programelor de stat privind dezvoltarea ţării”, a adăugat preşedintele CNPM.

Cerescu a spus că în 20 de ani au fost depuse eforturi mari pentru a consolida mişcarea patronală într-un organism reprezentativ la nivel naţional şi internaţional. „A crescut credibilitatea Confederaţiei în faţa oamenilor de afaceri. Din 1997 CNPM este membră a Organizaţiei Internaţionale a Patronilor, colaborează activ cu Organizaţia Internaţională a Muncii, cu alţi parteneri internaţionali. Multe s-au făcut, dar şi mai multe urmează să se facă. Pentru că membrii CNPM îşi menţin această calitate doar dacă se obţin realizări concrete”, a spus Cerescu.

Premierul Pavel Filip a evidenţiat rolul CNPM în facilitarea colaborării dintre comunitatea de afaceri şi autorităţile statului pe toate platformele de consultare existente. Prim-ministrul a subliniat rolul de partener social al CNPM în dialogul cu Guvernul, care permite actualizarea permanentă a politicilor elaborate de executiv.

„Acest dialog trebuie să genereze soluţiile unor probleme apărute şi predictibilitatea pe care mediul de afaceri le solicită. CNPM a demonstrat pe parcursul a 20 de ani de activitate că este un partener de dialog de încredere. Este cu adevărat structura cea mai reprezentativă a patronatelor din Republica Moldova. Îndemn oamenii de afaceri să se asocieze sub umbrela Confederaţiei pentru a fi mai elocvenţi în dialogul cu Guvernul şi autorităţile publice”, a afirmat premierul.

Prim-ministru s-a referit la contribuţia CNPM în crearea condiţiilor de activitate ale agenţilor economici, cum ar fi instituirea moratoriului pe controalele de stat, reducerea numărului de acte permisive şi licenţe, instituirea „Ghişeului unic” la eliberarea acestora, reformarea organelor cu funcţii de control, optimizarea procedurilor de raportare.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău Pirca Tapiola a subliniat aportul CNPM la redefinirea relaţiilor de muncă, în conformitate cu noile condiţii economice.

„Calea aleasă de Republica Moldova presupune armonizarea legislaţiei şi practicelor de lucru a întreprinderilor la standardele europene. Cred că în acest sens contribuţia CNPM va fi una substanţială, la fel ca şi cea aşteptată din partea membrilor ei pentru pătrunderea pe piaţa europeană”, a subliniat Tapiola.

Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova întruneşte 21 membri, dintre care 15 federaţii şi asociaţii patronale care reprezintă peste 5000 de întreprinderi cu circa 450 mii de salariaţi.