logo

Condiționarea libertății de recunoașterea vinei în procesul penal este neconstituțională


https://www.ipn.md/ro/conditionarea-libertatii-de-recunoasterea-vinei-in-procesul-penal-este-neconstit-7967_1045023.html

Arestul preventiv este neconstituțional, dacă inculpatul nu și-a recunoscut vina, infracțiunea nu a fost înfăptuită prin constrângere fizică sau psihică, nu s-a soldat cu cauzarea de prejudicii vieții și sănătății persoanei sau nu a fost săvârșită de un grup criminal organizat. Curtea Constituțională a emis hotărârea respectivă marți, 30 octombrie, ca urmare a unei sesizări înaintate de magistrați din Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău, un avocat și mai mulți deputați ai Partidului Liberal.

Potrivit autorilor sesizărilor, prevederile contestate vin în contradicție cu principiul prezumției nevinovăției, cu dreptul la tăcere, precum și cu dreptul la libertate și siguranță.

Curtea a stabilit că hotărârea produce efecte juridice din data de 17 august, anul curent. Astfel, persoanele în privința cărora a fost dispusă măsura preventivă a arestului în baza textului declarat neconstituțional prin prezenta hotărâre trebuie puse în liberate în cel mai scurt termen de la pronunțarea acestei hotărâri.

Potrivit deciziei Curții, orice privare de libertate trebuie să fie legală. Cerința legalității nu este îndeplinită prin simpla respectare a dreptului intern relevant, ci trebuie ca dreptul intern să se conformeze el însuși Constituției și Convenției Europene, inclusiv principiilor generale enunțate sau presupuse de acestea.

Arestarea preventivă care are ca motiv faptul că persoana nu și-a recunoscut vina în privința comiterii infracțiunii imputate aduce atingere de o manieră disproporționată drepturilor de a tăcea și de a nu contribui la propria incriminare. Totodată, prevederile contestate constrâng persoana să-și recunoască vina în privința comiterii faptei imputate pentru a nu-i fi aplicată măsura preventivă a arestului, fapt care încalcă dreptul la liberate și siguranță.

Prin urmare, Curtea a considerat că textul „și în cazul infracțiunilor care, au fost săvârșite fără aplicarea constrângerii fizice sau psihice, nu s-au soldat cu cauzarea de prejudicii vieții și sănătății persoanei sau nu au fost săvârșite de un grup criminal organizat sau de o organizație criminală, învinuitul, inculpatul nu a recunoscut vina în comiterea infracțiunii” din articolul 185 alin. (1) din Codul de procedură penală este contrar articolelor 21 și 25 din Constituție.