Condiţii mai bune la grădiniţa din Puţintei
https://www.ipn.md/ro/conditii-mai-bune-la-gradinita-din-putintei-7967_1000279.html
Copiii de la grădiniţa-creşă din comuna Puţintei, raionul Orhei, au condiţii mai bune ca urmare a unor micro-proiecte realizate în cadrul cooperării germane pentru dezvoltare, cu sprijinul Ambasadei Germaniei. Reprezentaţii misiunii diplomatice germane au efectuat joi, 13 septembrie, o vizită la grădiniţa renovată pentru a evalua rezultatele obţinute, transmite Info-Prim Neo.
Primarul comunei Puţintei, Elena Soboleva, a declarat că relaţiile de cooperare cu Ambasada Germaniei datează din anul 2008, când autorităţile locale au reuşit să câştige primul micro-proiect. Atunci grădiniţa a obţinut finanţare în valoare de circa 10 mii de euro pentru procurarea mobilierului şi a altor obiecte de uz casnic necesare în grădiniţă. Şi în următorul an grădiniţa a obţinut finanţare. De această dată pentru construcţia unui sistem de încălzire nou, caloriferele au luat locul sobelor. Încă peste un an au fost schimbate geamurile şi uşile, iar apoi parţial acoperişul şi linoleumul. Valoarea totală a proiectelor implementate în cei patru ani constituie circa 40 de mii de euro.
Directorul grădiniţei, Anastasia Golban, a declarat că până la implementarea proiectelor în instituţie lipseau foarte multe lucruri, chiar şi de primă necesitate. „Copiii dormeau câte doi pe un pat, ceea ce este interzis. Nu erau măsuţe suficiente. Nu era canalizare şi nici apeduct. Ne încălzeam făcând focul cu lemne în sobă”, a menţionat managerul. Anastasia Golban a mai spus că în trecut frecvenţa medie era de 40-50 de copii, acum a crescut până la 75 de copii. La grădiniţă vin copiii din comuna Puţintei, dar şi din satul Vâprova din componenţa comunei. Administraţia speră că în curând grădiniţa va fi frecventată şi de copiii din satul Dişcova.
Şeful adjunct al Ambasadei Germaniei, Carsten Wilms, a declarat că la fiecare sfârşit de an misiunea organizează o licitaţie pentru aproximativ 8 proiecte, cu un buget de aproximativ 10 mii de euro. În fiecare an se înregistrează o mulţime de cereri, se efectuează o analiză minuţioasă fiind alese cele care reprezintă o situaţie alarmantă. „Foarte mult depinde de angajamentul autorităţilor locale. Puţintei este un partener activ, care contribuie la această colaborare”, a menţionat Carsten Wilms.
„ În selectarea proiectelor acordăm o atenţie foarte mare durabilităţii. Pentru copii trebuie să creăm un mediu protejat – schimbăm geamurile, reparăm instalaţia de încălzire, instalaţiile sanitare, economisim energie, dar toate aceste măsuri trebuie să dureze cel puţin 20-30 de ani”, a subliniat cancelarul Ambasadei Germaniei la Chişinău, Dorothee Brodure.
În grădiniţa-creşă din comuna Puţintei sunt trei grupe, frecventate de 75 de copii din comuna Puţintei şi satul Vâprova.