logo

Condamnarea Rusiei nu absolvă Moldova de responsabilitate pe dosarele CEDO, declarații


https://www.ipn.md/ro/condamnarea-rusiei-nu-absolva-moldova-de-responsabilitate-pe-dosarele-cedo-7967_1040084.html

Regiunea transnistreană este una din cele cinci regiuni pe harta Consiliului Europei în care nu se asigură mecanisme de respectare a drepturilor omului. Recunoașterea de către CEDO a guvernului rus responsabil pentru încălcarea drepturilor omului în regiune nu eliberează Republica Moldova de responsabilitățile sale. De această părere este directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, citat de IPN.

În cadrul unei conferințe dedicate executării deciziilor CEDO în regiunea transnistreană, organizate de Promo-LEX luni, 19 februarie, la Chișinău, Ion Manole, a spus că dreptul la un proces echitabil include în sine și dreptul la executarea hotărârilor judecătorești. Oamenii din regiunea transnistreană trebuie să se bucure de aceleași drepturi ca și restul cetățenilor Republicii Moldova și nu pot fi obiectul negocierilor politice. „Deciziile politice trebuie luate doar dacă se respectă drepturile omului. Altfel sunt ilegale”, susține Ion Manole.

Vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic remarcat că cele mai frecvente încălcări în regiunea transnistreană vizează dreptul la educație, dreptul la proprietate privată, libertatea de circulație. „Dreptul la educație este inalienabil și nu poate fi îngrădit. În aceste condiții factorul politic urmează să fie exclus”, a subliniat oficiala.

Ministrul justiției Alexandru Tănase a menționat că problema transnistreană „este o dramă a poporului moldovenesc”, care blochează parcursul edificării unui stat funcțional și plenipotențiar. Ministrul a mai spus că Moldova nu va accepta un model de reglementare a crizei transnistrene bazat pe alte criterii decât cele constituționale ale Republici Moldova. Autoritățile vor respinge orice model care va presupune așa-zisa „transnistrizare” a țării. Premisa creșterii încrederii între cele două maluri ar constitui retragerea necondiționată de către Federația Rusă a trupelor de ocupație de pe teritoriul Moldovei.

Tatiana Molcean, secretar de stat pentru afaceri externe și integrare europeană, a remarcat că este importantă depolitizarea dimensiunii drepturilor omului pentru a progresa în executarea dosarelor CEDO. Blocajul care există pe unele dosare nu absolvă autoritățile Moldovei de responsabilitate. Soluționarea lor este o prioritate pentru că vizează drepturile cetățenilor.

Potrivit Promo-LEX, CEDO a emis 13 decizii în care s-a constatat violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, în special de către Federația Rusă. Pe două cauze s-a constatat violarea dreptelor omului și de către Republica Moldova. În acest moment pot fi considerate executate doar trei hotărâri din cele 13, cu un număr de circa 200 de reclamanți.