Declarația prin care se condamnă atacurile informaționale ale Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică, adoptată de Parlament, este privită drept un fapt pozitiv de către o parte dintre experții din Republica Moldova. Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice a Academiei de Științe a Moldovei, a declarat în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV că deputații au procedat absolut corect adoptând această declarație, transmite IPN.
Potrivit lui, această declarație a fost adoptată nu atât din necesitatea respectării principiului reciprocității la declarația Dumei de Stat a Rusiei, ci mai degrabă din necesitatea de a informa opinia largă că partenerii ruși se implică în afacerile interne ale Moldovei și periclitează securitatea națională. „În Republica Moldova prezența Rusiei întotdeauna a fost consistentă, practic niciodată nu a încetat”, a spus Victor Juc.
În opinia lui, în pofida faptului că această declarație nu va schimba mult relațiile dintre Moldova și Rusia, totuși ea este necesară. „Am spus că nu va schimba mult pentru că indiferent dacă vor mai fi declarații, Federația Rusă atunci când a dorit, a apelat la embargouri, la reținere de marfă și la întoarcerea ei înapoi”, a spus Victor Juc.
Alexandru Solcan, decanul Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative din cadrul Universității de Stat din Moldova, consideră că aceasta este o declarație întârziată cu cel puțin vreo 20 de ani. „Federația Rusă, din a doua jumătate a anilor 90 a început să-și permită multe lucruri care nu se acceptă între două stat suverane. De aceea, este clar că Rusia a început să vadă spațiul Republicii Moldova ca spațiu de interes vital”, a spus Alexandru Solcan.
Parlamentul a adoptat, pe 8 februarie, o Declarație prin care condamnă atacurile informaționale ale Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică.