logo

Condamnare cu închisoare pentru escrocherie cu apartamente


https://www.ipn.md/ro/condamnare-cu-inchisoare-pentru-escrocherie-cu-apartamente-7967_1033302.html

Directorul, vicedirectorul și șefa secției contracte investiționale ai companiei de construcţii „Rom-Prim” SRL au fost condamnaţi la zece ani, nouă ani și, respectiv, opt ani privațiune de libertate în penitenciar de tip închis. Procuratura Anticorupție a demonstrat vinovăţia inculpaţilor în comiterea escrocheriei în proporții deosebit de mari și abuz de serviciu, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, potrivit probatoriului acumulat de procurori, în perioada anilor 2007-2009, cunoscând că nu îşi vor putea onora obligaţiile contractuale asumate, reieşind din situaţia economică şi financiară precară a companiei, inculpaţii au însuşit, prin escrocherie, de la 43 de părţi vătămate aproximativ 25 de milioane de lei sub pretextul construcţiei apartamentelor.

Conform contractelor încheiate şi obligaţiilor asumate, apartamentele urmau să fie construite la diferite adrese în capitală şi în oraşul Cricova şi urmau să fie date în exploatare încă în anul 2009. Până în prezent însă blocurile locative nu au fost construite, fiind efectuate doar lucrări de fundaţie. Sentinţa este cu drept de atac.

Vinovaţii au fost obligaţi să restituie şi banii, dar recuperarea în întregime a sumelor încasate este puţin probabilă, a spus procurorul Viorel Morari, solicitat de IPN.

Procurorul a mai spus că în cazuri similare, în urma urmăririi bunurilor debitorului, persoanele pătimite pot avea şansa recuperării banilor investiţi, dar există situaţii atunci când cel care a intrat posesia banilor şi i-a irosit este  în imposibilitate de a întoarce sursele. De obicei, nu toate părţile vătămate pot să-şi recupereze integral banii investiţi. Instanţa este cea care dispune încasarea prejudiciului de la persoanele vinovate şi din bunurile prezente sau viitoare sunt obligate să restituie prejudiciul cauzat. Acest lucru înseamnă că persoanele vinovate rămân cu datorii practic pentru tot restul vieţii.

Returnarea sumelor către persoanele vătămate nu se face în baza unui dosar separat, ci după pronunţarea hotărârii judecătoreşti prin care se recunoaşte vinovăţia uneia dintre părţi şi se dispune compensarea  prejudiciului. După intrarea în vigoare a hotărârii judecătoreşti, este emis titlu executoriu şi se transmite spre executare silită executorului judecătoresc, care şi începe procedura de încasare.