logo

Concurs de granturi pentru dezvoltarea comunităților eficiente energetic în Moldova


https://www.ipn.md/ro/concurs-de-granturi-pentru-dezvoltarea-comunitatilor-eficiente-energetic-in-7967_1103146.html

Organizațiile societății civile au posibilitatea să aplice la un program de granturi pentru dezvoltarea comunităților eficiente energetic în Moldova. Prin intermediul acestui program, circa trei milioane de euro vor fi investiți în eficientizarea energetică a clădirilor care prestează serviciile sociale. „Proiectul a fost gândit ca să ajute sectorul social să facă fața crizelor care au avut loc în ultima perioadă, în așa fel vom contribui ca serviciile sociale să devină reziliente și să presteze în continuare servicii pentru cele mai vulnerabile persoaneˮ, a menționat Daniela Leahu, director de proiect la Fundația Soros Moldova, transmite IPN.

Programul de granturi pentru transformarea clădirilor unde se prestează servicii sociale în clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero și pentru activități de mobilizare comunitară este parte a proiectului „Parteneriate locale pentru eficiența energetică în servicii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat și cofinanțat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Keystone Moldova și Asociația Obștească Fondul de Inovații Sociale din Moldova.

Directoarea executivă a Fundației Soros Moldova, Daniela Vidaicu, a menționat că programul de granturi reprezintă o oportunitate extraordinară pentru constituirea de parteneriate dintre organizațiile societății civile și autoritățile publice pentru o transformare sustenabilă a sectorului serviciilor sociale conform celor mai bune practici europene, accelerând în acest fel integrarea europeană a țării.

„Odată cu escaladarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, în Moldova ne-am confruntat cu diverse vulnerabilități economice, energetice și sociale. Am realizat imediat că continuitatea serviciilor sociale ține inclusiv de asigurarea acestora cu măsuri de eficiența energetică pentru a garanta costuri mai mici care să permită întreținerea, dezvoltarea și durabilitatea acestora. Suntem bucuroși că Uniunea Europeană a identificat aceste priorități, astfel cu suportul acesteia vom reuși să răspundem unor necesități eminente de securitatea energetică și de investiție strategicăˮ, a spus Daniela Vidaicu.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a spus că, grație acestui proiect, avantajele și beneficiile eficientizării energetice vor deveni accesibile și pentru organizațiile care prestează servicii sociale. Vor fi acordate 35 de granturi pentru a transforma clădirile unde se prestează servicii sociale în clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero, bazat pe energie din surse alternative. Eficiența energetică înseamnă o economie considerabilă la cheltuielile pentru energie termică și electrică care pot fi reînvestite în dezvoltare serviciilor sociale. Societatea civilă poate contribui semnificativ în avansarea țării către neutralitate climatică prin campanii de informare și educare a publicului, prin inițiative care vor reduce pe termen lung emisiile de carbon, a spus ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, a spus că pentru minister este prioritar accesul echitabil și uniform la servicii sociale pentru toate categoriile defavorizate, dar și calitatea serviciilor sociale pentru beneficiarii care solită servicii sociale. „Asemenea investiții care se fac prin intermediul partenerilor noștri fideli, organizațiilor societății civile este un suport suplimentar pentru a conjuga eforturile, a dezvolta servicii sociale și a crea condiții necesare pe care beneficiarii le așteaptăˮ, a spus secretarul de stat.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Carolina Novac, a declarat că eficiența energetică este importantă pentru a reduce dependența țării de resurse energetice externe. „În Republica Moldova, cel mai mare consum de energie este cel reprezentat de sectorul rezidențial. Cu măsurile de eficiență energetică, noi știm că putem reduce cu până la 40% din consumul termic și cel de energie electrică. În termeni foarte clari și pentru oameni, acest lucru înseamnă și reducerea facturilor, precum și reducerea emisiilorˮ, a spus Carolina Novac.

Suma pentru un sigur contract de grant va fi 87 750 de euro, dintre care peste 57 000 de euro vor fi alocați pentru lucrările de eficientizare energetică a clădirii, iar 30 de mii de euro vor fi alocați pentru activități de mobilizare comunitară. Organizațiile societății civile în acest concurs trebuie să participe în parteneriat cu proprietarul clădirii publice și prestatorul de servicii sociale. Dosarele pot fi depuse până la 1 aprilie pe adresa: foundation@soros.md. Toate informații despre proiect pot fi accesate pe pagina Fundației Soros Moldova.