logo

Concurenții electorali trebuie să-și asume angajamente pentru alegeri incluzive, raport


https://www.ipn.md/ro/concurentii-electorali-trebuie-sa-si-asume-angajamente-pentru-alegeri-8006_1069600.html

În Republica Moldova, pentru ca alegerile să fie cât mai incluzive pentru persoanele de etnie romă și cele cu dizabilități, sunt necesare angajamente concrete la nivelul concurenților electorali. Alina Andronache, responsabilă de relații cu publicul și advocacy în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a spus la o conferință de presă la IPN, în contextul prezentării unui raport privind incluziunea alegerilor din 20 octombrie, că „accesibilitatea în toate domeniile vieții publice și private trebuie o prioritate a administrației locale, centrale și a partidelor politice”.

Alina Andronache este de părere că „atunci când noi, ca și societate, vom privi persoanele cu dizabilități și pe cele de etnie romă ca și persoane cu drepturi egale, alături de noi, probabil vom avea pe listele de candidați la alegeri mai mulți reprezentanți ai acestor categorii de cetățeni”. În opinia sa, „poate atunci interesele lor vor fi auzite și probabil problemele cu care se confruntă vor fi rezolvate”.

Potrivit Alinei Andronache, „doar 12 persoane de etnie romă și nouă persoane cu dizabilități, alese consilieri locali, este foarte puțin și este regretabil faptul că cei care vin la guvernare ignoră o bună parte a societății”. „Atunci când îți iei angajamentul să promovezi interesele tuturor cetățenilor, înseamnă să promovezi și interesele cetățenilor care sunt minoritari, nu doar interesele majorității”, a subliniat Alina Andronache.

Ion Duminică, expert al Coaliției „Vocea Romilor”, a spus că ceea ce își doresc romii este ca problemele lor să fie integrate în agenda locală a primăriilor, consiliilor locale și a celor raionale. Totodată, se cere să fie evaluat gradul de marginalizare social-economică a acestui grup de persoane și să fie identificate cauzele care generează aceste probleme.

Victor Koroli, expert în politici de incluziune a persoanelor cu dizabilități și director executiv al Alianței Infonet, a menționat că în perspectiva următoarelor alegeri de pe acum ar trebui să se vorbească despre prezența persoanelor cu dizabilități pe listele partidelor, despre percepția care există în societate vizavi de persoanele cu dizabilități și, nu în ultimul rând, despre accesibilitatea în incinta secțiilor de votare și în platformele electorale.

„Sunt procese care trebuie analizate în toată complexitatea lor. Deși există mai multe mișcări bune, indicatori, pentru a realiza incluziunea persoanelor cu dizabilități în procesele electorale, totuși există destul de multe carențe”, a spus Victor Koroli.

Raportul „Cât de incluzive sunt alegerile locale generale din 20 octombrie 2019” a fost realizat în cadrul proiectului „Pledoaria societății civile pentru alegeri libere și corecte în Republica Moldova, conforme recomandărilor UE și OSCE/ODIHR și angajamentelor în domeniul drepturilor omului”. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană, în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Piligrim Demo și Tarna Rom, finanțat de UE și cofinanțat de Suedia.