Concurenţii electorali neglijează copiii, studiu
https://www.ipn.md/ro/concurentii-electorali-neglijeaza-copiii-studiu-7967_986710.html
Subiecţii politici nu sunt preocupaţi de interesele cetăţenilor sub 18 ani şi includ tematica copilului în programele electorale arareori, mai degrabă cu scopul de a sensibiliza electoratul feminin şi cel din mediul rural. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu dat publicităţii de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), transmite Info-Prim Neo.
Analiza a fost realizată în baza programelor electorale a 7 concurenţi electorali. Doar patru din aceştia, PDM, PCRM, PL şi AMN, se referă în programele lor la asigurarea accesului la învăţământ tuturor copiilor de vârstă şcolară şi garantarea şanselor egale de a învăţa. AMN insistă şi asupra îmbunătăţirii curriculei şcolare şi „extinderii educaţiei timpurii în fiecare localitate din ţară, a educaţiei incluzive şi a celei extracurriculare.
Protecţia socială a copiilor şi dreptul copiilor la timp liber, joc şi participare la activităţi culturale şi artistice sunt aspecte tratate oarecum discriminatoriu, remarcă autorii studiului, deoarece se referă doar la copiii din familiile nevoiaşe şi la copiii cu dizabilităţi.
Dreptul la sănătate şi accesul la servicii medicale este prezent la toţi concurenţii electorali supuşi analizei. Aceştia îşi propun îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale acordate cetăţenilor în cadrul sistemului de asigurări medicale obligatorii, în mod special al mamei şi copilului. Un rol aparte este acordat ocrotirii maternităţii.
Unii concurenţi electorali, de exemplu PDM, încurajează natalitatea prin majorarea cuantumului îndemnizaţiei unice la naştere până la 7,5 mii de lei, în timp ce alţii, cum ar fi PLDM, promit majorarea alocaţiei la naşterea copilului până la 10 mii de lei, iar a iar îndemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului până la 1300 lei. Mamelor care nu sunt încadrate în câmpul muncii şi îngrijesc copii până la 3 ani li se promite asigurarea medicală din contul statului (PDM).
Analiza arată că programele electorale ale partidelor politice nu ţin cont de recomandările Comitetului pentru Drepturile Copilului privind prevenirea şi combaterea abuzului faţă de copii, inclusiv a pedepsei corporale la şcoală şi în familie, susţinerea copiilor şi familiilor afectate de migraţie, prevenirea separării copilului de familie, promovarea reformelor în domeniul justiţiei pentru copii etc.
Reprezentanţii CIDDC consideră insuficiente eforturile clasei politice de a respecta prevederile Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului şi o neglijare evidentă a acestei categorii de populaţie.