Expertul economic Veaceslav Negruța spune că concluziile Băncii Mondiale trebuie să fie urmate de anumite politici pentru a face față acelor riscuri și factori care, pe de o parte, opresc creșterea economică, pe de altă parte, creează și subminează stabilitatea finanțelor publice pentru o perspectivă mai lungă de timp. Declarația a fost făcută în platoul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.
Experții Băncii Mondiale au prezentat creșteri revăzute în sensul diminuării ritmului de creștere. „Întrebarea este cine dintre cei care astăzi formulează și iau decizii de politici economice, macroeconomice, financiare au stat cu ochii pe tot ce se vorbește și au luat cu maximă seriozitate mesajul transmis de cei de la Banca Mondială?”, se întreabă expertul.
Veaceslav Negruța menționează că experții BM punctează foarte clar că pentru o perspectivă lungă de timp riscul major ține de demografie, de forța de muncă care este tot mai mică și de povara fiscală în creștere care va trebui să fie pusă pe umerii a tot mai puțini oameni economic activi în Republica Moldova. pentru a face față unor angajamente și declarații politice, inclusiv populiste și electorale.
Comentatorul politic Victor Ciobanu susține că studiul Băncii Mondiale s-a bazat pe date oficiale din Republica Moldova și nu a avut acces la vreun audit al Ministerului Finanțelor sau posibilitatea să analizeze mai adânc situația, inclusiv cea electorală. În acest context, Victor Ciobanu spune că nu-și amintește ca vreun ministru să fi formulat o foaie de parcurs asemeni celei realizate de Banca Mondială, pe domenii, cu pașii concreți care trebuie întreprinși. „Noi îi vedem la tot felul de tăiat panglici, la măsuratul asfaltului cu degetul, la ce vreți, dar oamenii ăștia habar nu au ce se întâmplă în economie”, spune comentatorul.
Un studiu al Băncii Mondiale, prezentat luni, 13 mai, arată că creșterea economică a Republicii Moldova pe termen mediu va încetini. Studiul arată că acest lucru se va întâmpla din cauza politicilor fiscale adoptate în 2018, reducerea impozitelor, majorarea salariilor și creșterea continuă a activității de intermediere financiară. Totodată, suma mai redusă a remiterilor și inflația mai înaltă, care va eroda venitul disponibil, vor încetini creșterea până la 3,4%, față de 4% în 2018”.