logo

Concepția de comunicare strategică și contracarare a dezinformării pentru anii 2024-2028, adoptată


https://www.ipn.md/ro/conceptia-de-comunicare-strategica-si-contracarare-a-dezinformarii-pentru-7965_1101632.html

Concepția de comunicare strategică și contracarare a dezinformării, a acțiunilor de manipulare a informației și a ingerințelor străine pentru anii 2024-2028 a fost adoptată de Parlament. Documentul a fost votat de 56 de deputați, transmite IPN.

Documentul, elaborat de Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, definește interesele naționale, amenințările, riscurile, vulnerabilitățile și direcțiile de acțiune cu scopul asigurării securității și rezilienței naționale. Comunicarea strategică se axează pe mai mulți piloni centrali: integrarea europeană, coeziunea socială, reziliența economică, consolidarea sectorului de apărare și întărirea securității naționale în context național.

În aceeași ședință a fost votat proiectul de hotărâre privind structura Centrului de Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. S-a ținut cont de un amendament al Guvernului și s-a redus efectivul-limită al Centrului la 20 de unități.

Opoziția parlamentară a criticat concepția, spunând că demonstrează dorința aprigă a guvernării de a stăpâni total spațiul informațional și de a fabrica o realitate paralelă. „Informațiile despre reformele eșuate, schemele obscure din sistemul energetic, creșterea numărului de milionari în PAS… toate aceste informații vor fi înlocuite cu dragostea față de partid, cu ura față de opoziție, cu amenințări hibride și lupta cu dezinformarea. Orice om, care îndrăznește să nu fie de acord cu acest regim, autoproclamat european, devine brusc dușman care… citez din Concepție – subminează încrederea în parcursul european al Republicii Moldova și în instituțiile statului. Nu ești pro-european declarat – ești inamic!”, a comentat deputata Adela Răileanu.