logo

Comunitatea „Pedagogi Solidari” a lansat o petiție


https://www.ipn.md/ro/comunitatea-pedagogi-solidari-a-lansat-o-petitie-7967_1043600.html

Comunitatea „Pedagogi Solidari” a lansat astăzi, 16 august, o petiție adresată instituțiilor de stat prin care cer majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% și dublarea salariilor personalului auxiliar. Petiția urmează a fi depusă la instituțiile vizate pe 5 septembrie, timp în care vor fi colectate semnături. Grupul de inițiativă speră că, timp de o lună, pe 5 octombrie, de Ziua Mondială a Profesorului, autoritățile să vină cu un răspuns pozitiv la solicitare, transmite IPN.

Natalia Bzovaia, fondatoarea Comunității „Pedagogi Solidari”, susține că cerințele din petiție nu pot fi în niciun caz negociate. „După majorarea de 11% de anul trecut, după protestele care au fost organizate, anul acesta la 1 septembrie ne-am așteptat la ceva mai mult, dar a venit doar o indexare de 8%, ceea ce înseamnă între 200-300 lei, sumă care nu ne salvează nicidecum. Ajungem la aceea că, pe timp de pace, noi nu putem să ne hrănim copii și asta mi se pare revoltător”, a spus Natalia Bzovaia.

Fondatoarea Comunității „Pedagogi Solidari” spune că în educație sunt peste 2000 de locuri vacante, iar în ultimii șapte ani au plecat din sistem peste 7000 de profesori: „Un pedagog cu studii superioare are 3289 de lei și un personal non-didactic 1170. Este un salariu mai mic decât o factură pe căldură iarna”.

Sergiu Bejenari, fost profesor într-o localitate rurală, spune că realitatea cu care se confruntă profesorii este crudă. Tânărul consideră că profesorii ar trebui să fie remunerați asemenea unui deputat, pentru că pe spatele lor sunt generații întregi care urmează să conducă țara.

Ana Turtureanu, profesoară în Chișcăreni, Sângerei, și mamă a patru copii, spune că, spre regret, de la un an la altul, profesorii primesc doar promisiuni, iar atunci când încep să uite de toleranță, sunt stopați de anumite instituții, lucru care nu trebuie să se mai întâmple. „Vrem să fim remunerați cum se cuvine pentru munca pe care o prestăm”, a menționat profesoara. Ea a îndemnat profesorii să semneze petiția, să depășească frica și să iasă în față, să ceară ce le aparține pe drept.