Comunitatea europeană este îngrijorată de neexecutarea deciziei CEDO în cazul Ilaşcu
https://www.ipn.md/ro/comunitatea-europeana-este-ingrijorata-de-neexecutarea-deciziei-cedo-in-cazul-7965_962142.html
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a reluat dezbaterile asupra executării Hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului pe cauza „Ilaşcu şi alţii contra R. Moldova şi Federaţiei Ruse”.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Chişinău, delegaţia R. Moldova a mulţumit statelor care au manifestat în mod constant interesul şi susţinerea pentru găsirea unei soluţii rapide a acestui caz. În context, Delegaţiei Federaţiei Ruse i s-a cerut să fie mai cooperantă în vederea eliberării celor doi deţinuţi, având în vedere influenţa pe care o exercită Kremlinul asupra regimului separatist de la Tiraspol. Potrivit MAEIE, orice eschivare de la executarea hotărârilor CEDO nu poate fi justificată, aceasta fiind o obligaţie benevol asumată de către toate statele membre ale Consiliului Europei.
Delegaţia Finlandei, în numele Preşedinţiei UE, a reiterat îngrijorările UE referitor la nesoluţionarea cazului şi a chemat statele reclamate să întreprindă toate măsurile necesare în vederea eliberării imediate a lui Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa, conform Hotărârii CEDO. De asemenea, Finlanda a menţionat că neexecutarea hotărârii în cauză de către Rusia afectează negativ imaginea acestei ţări în cadrul Comitetului de Miniştri al CoE, precum şi credibilitatea întregului sistem de protecţie a drepturilor omului.
Declaraţiei UE s-au raliat Bulgaria, România, Croaţia, Macedonia, Turcia, Albania, Bosnia şi Herzegovina, Serbia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Ucraina şi Georgia.
Federaţia Rusă, cel de-al doilea stat vizat de hotărârea CEDO în cazul Ilaşcu, nu a intervenit pentru a-şi exprima poziţia.
CEDO a pronunţat decizia sa în cazul Ilaşcu la 8 iulie 2004, cerând celor doua state condamnate sa ia toate măsurile necesare pentru a pune capăt detenţiei arbitrare a reclamanţilor încarceraţi şi să asigure eliberarea lor imediată. Până în prezent, atât RM, cât şi Rusia au executat doar obligaţia de acordare a despăgubirilor.
La 1 martie curent, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a adoptat o nouă rezoluţie interimară, a treia privind decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazul „Ilaşcu şi alţii împotriva Federaţiei Ruse şi a R. Moldova".