Comunitatea armenilor din Republica Moldova comemorează centenarul genocidului armean comis de Imperiul Otoman. La o sută de ani de la tragicele evenimente, comunitatea armenilor îşi doreşte ca Turcia să recunoască genocidul şi să pregătească astfel calea spre o reconciliere autentică între poporul turc şi poporul armean. Subiectul a fost discutat marţi, 21 aprilie, la o conferinţă ştiinţifico-practică organizată de către Consulatul Onorific al Republicii Armenia şi Comunitatea Armenilor din Republica Moldova, transmite IPN.
Preşedintele comunităţii, Ernest Vardanean, a declarat că Turcia nu recunoaşte, ba chiar neagă cu vehemenţă genocidul armean. „Toţi armenii din lume au venit cu mesajul că noi totuşi am supravieţuit, ne-am răspândit în aproape toate ţările lumii după genocid şi solicităm justiţie şi recunoaşterea genocidului de către Turcia şi de către celelalte ţări. În acelaşi timp, transmitem mesajul că reprezentăm un popor talentat, inteligent, care peste tot oriunde ar trăi îşi promovează valorile culturale, istorice, religioase şi în acelaşi timp respectă ţara şi poporul pământului pe care locuieşte”, a mai spus Ernest Vardanean.
Eduard Alhazov, doctor în ştiinţe istorice, a declarat că lumea trebuie să conştientizeze şi să ţină minte acele evenimente care au avut loc cu mulţi ani în urmă, pentru că, din păcate, se uită acele evenimente îndreptate contra unor popoare, pe criterii politice, religioase sau de alt gen. „Sunt evenimente foarte triste şi dacă noi nu vom trage anumite concluzii reieşind din aceste evenimente, nu-i vom putea ierta în memoria noastră pe cei care le-au comis şi nu vom putea merge mai departe”, a spus Eduard Alhazov.
În cadrul evenimentului s-a discutat şi despre moştenirea culturală armeană în Moldova. Tudor Plăcintă, specialist la Direcţia cultură şi turism din Hânceşti, a comunicat că de mai multă vreme adună din diferite surse informaţii despre familia renumitului negustor şi diplomat armean Manuc Bei, numele său armenesc fiind Emanuel Mârzaian, care deţinea o moşie în Hânceşti. Informaţiile colectate vor fi cuprinse într-o monografie pentru a reconstitui un tablou integral despre familia lui Manuc Bei.
Potrivit datelor prezentate la conferinţă, în urma genocidului armean şi-au pierdut viaţa peste 1,5 milioane de armeni. Pe data de 24 aprilie, armenii comemorează evenimentele legate de deportarea şi masacrarea armenilor de către guvernul junilor turci între anii 1915-1916. Comunitatea armenilor din Republica Moldova va oficia o slujbă la Biserica Armenească „Sfânta Maica Domnului” din strada Piaţa Veche, 8.