logo

Comuniştii vor continua protestele în plenul Parlamentului, declaraţie


https://www.ipn.md/ro/comunistii-vor-continua-protestele-in-plenul-parlamentului-declaratie-7965_1006365.html

După ce mai mulţi deputaţi s-au îmbrâncit în plenul Parlamentului, în viitorul apropiat va fi discutat un nou Cod de etică al deputaţilor, pentru a asigura condiţii optime de lucru în Legislativ. În acelaşi timp, deputaţii PCRM susţin că nu se vor limita doar la utilaje de portavoce şi vor continua să protesteze pentru a împiedica actuala guvernare să vândă patrimoniul Moldovei. Declaraţiile au fost făcute de către mai mulţi deputaţi, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune PublikaTV, notează IPN.

Vicepreşedintele Parlamentului, Adrian Candu, a menţionat că Legislativul trebuie să-şi desfăşoare activitatea în condiţii demne, iar în situaţii de violenţă trebuie aplicată legea. „A fost deja elaborat şi urmează să fie discutat un nou Cod de etică. Dacă cineva nu mai are argumente de exprimat, acest lucru demonstrează că sunt slabi. Situaţia creată azi în Parlament a fost o isterie a comuniştilor”, a menţionat Adrian Candu.

Vicepreşedintele Parlamentului a adăugat că intenţia comuniştilor a fost din start de a provoca conflict în cadrul şedinţei. Acesta a spus că de dimineaţă comuniştii au venit cu aparate portavoce şi au discutat aprins şi chiar scandalos. Au insultat lideri de state. Adrian Candu a notat că ceea ce au făcut comuniştii înseamnă abuz, uzurpare de putere.

Deputatul PCRM, Eduard Muşuc, a specificat că decizia care, potrivit lui, prevede instalarea hotarelor pe Nistru, contravine proiectelor votate împreună. „Legea aceasta pune cruce pe declaraţia votată împreună. Guvernarea a încercat astăzi să voteze o lege pe ascuns fără a informa societatea. Totodată, s-a votat o lege care prevede vânzarea patrimoniului Moldovei. S-a votat în mod ascuns”, a mai spus deputatul comunist. „Am aflat pe urmă de care întreprinderi este vorba: CET, CET NORD, Termocom, Gara de Nord, Moldova Film, Oraşul Vinului, Moldresurse, mina de piatră Mileştii Mici. Intenţia lor este de a privatiza pe gratis statul”, a mai declarat Eduard Muşuc.

Preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a spus că PCRM vrea să impună dictatul asupra majorităţii parlamentare, iar declaraţiile comuniştilor privind legea care s-a votat în Parlament sunt demagogie pură. „Isteria de astăzi înseamnă că opoziţia vrea să facă cât mai mult spectacol. Noi nu practicăm astfel de metode. Ei îşi dau seama că orice sancţiune le va da Parlamentul ei nu le vor respecta”, a mai spus Valeriu Streleţ.

În acelaşi context liderul fracţiunii PLDM a menţionat că „instituţiile propuse spre privatizare trebuie să aducă dividende plătite statului, dar ele au dividende zero plătite statului. Din aceste întreprinderi nu se aduce folos statului”.

La rândul său, liderul grupului liberalilor reformatori, Ion Hadârcă, a spus că urmăreşte cu amărăciune scandalurile din Legislativ, iar la microfoane se face piar.