logo

Comuniștii și socialiștii condamnă declarațiile președintei Maia Sandu


https://www.ipn.md/ro/comunistii-si-socialistii-condamna-declaratiile-presedintei-maia-sandu-7965_1095207.html

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor condamnă declarațiile președintei Maia Sandu că „Federația Rusă ar pregăti o destabilizare a Republicii Moldova cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară”. Aceștia califică afirmația ca fiind una iresponsabilă, transmite IPN.

„Dacă SIS dispune de dovezi în acest sens, acestea trebuie prezentate publicului. În caz contrar, astfel de declarații pot fi considerate o provocare ce are ca scop atragerea Moldovei într-un conflict militar, isterizarea societății, intimidarea opoziției și intensificarea represiunilor politice împotriva tuturor celor nemulțumiți din interiorul țării”, se arată într-un comunicat de presă remis de Partidul Socialiștilor.

Potrivit BCS, declarațiile președintei contrazic afirmațiile Departamentului de Stat SUA, din 10 februarie, precum că în Moldova și România nu există riscuri în domeniul securității din partea Federației Ruse.

„Chiar dacă admitem că există astfel de „grupuri subversive”, legislația în vigoare prevede pârghii de contracarare a activității lor și nu este necesară o extindere neconstituțională a împuternicirilor SIS, care automat se transformă într-o poliție politică. Nu excludem că sarcina principală a SIS va deveni nu asigurarea securității naționale, ci lupta cu cei care gândesc altfel și „vânătoarea de vrăjitoare””, se mai arată în comunicat.

BCS îi solicită șefei statului „să nu mai isterizeze societatea și să nu mai manipuleze opinia publică”.

Președintele Maia Sandu a declarat luni într-un briefing de presă că se pregătesc acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.