logo

Comunicate de presă


https://www.ipn.md/ro/comunicate-de-presa-7542_1065251.html

 

MD-2012, m. Chişinău, str. Cosmonauţilor, 9

Tel:(373 22) 82-33-02, fax: (373 22) 22-61-80; e-mail:www.mail@chisinau.fisc.md

nr. 01-02/1 -12-____

„____” ___________ 2014

 „STIMATE CONTRIBUABIL!

Inspectoratul Fiscal de Stat mun. Chişinău Vă informează că, prin Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, nr. 562, din 04 aprilie 2014, a fost aprobat Regulamentul cu privire la Sistemul informaţional automatizat de creare şi circulaţie a facturilor şi facturilor fiscale electronice „e-Factura”. Platforma “e-Factura” este Sistemul informaţional prin intermediul căruia sunt create, expediate şi recepţionate facturile/facturile fiscale generate în acest sistem, utilizate la documentarea tranzacţiilor. Pot opta pentru utilizarea Sistemului “e-Factura” doar acei subiecţi care sunt sau devin utilizatori ai serviciilor fiscale electronice şi deţin semnăturile digitale sau electronice de autentificare eliberate în modul stabilit de legislaţie. Conectarea la Sistemul informaţional “e-Factura” se realizează prin accesarea serviciului respectiv în cadrul biroului virtual al contribuabilului, prin care se asigură utilizarea serviciilor fiscale electronice.  Documentele generate în Sistemul “e-Factura” corespund tuturor rigorilor şi cerinţelor înaintate faţă de documentele primare cu regim special.  Agenţii economici pot utiliza Sistemul “e-Factura” manifestându-se în următoarele roluri “Furnizor”, “Cumpărător” şi “Transportator”. Utilizatorii sistemului “e-Factura” pot utiliza funcţionalitatea de încărcare automată a facturilor/facturilor fiscale din sistemul propriu în Sistemul “e-Factura”. Persoanele responsabile vor semna documentele electronice cu semnătura digitală, ce corespunde normelor tehnice în domeniul semnăturii digitale sau electronică, de autentificare aplicată în conformitate cu legislaţia în vigoare. Facturile fiscale generate în Sistemul “e-Factura” se înregistrează în Registrele de procurări şi de vînzări şi în Anexele la Declaraţia privind TVA în modul stabilit. Aspectele practice ce ţin de accesarea şi utilizarea Sistemului “e-Factura”, procedurile de semnare şi remitere, imprimare a acestora, schimbul de date între sistemul menţionat şi sistemele de contabilitate ale contribuabililor sunt expuse în compartimentul “Ajutor”, accesibil în cadrul sistemului. Toate informaţiile privind serviciile electronice le puteţi afla pe portalul www.servicii.fisc.md sau apelând la numărul de telefon (022) 822 222.

Totodată, menţionăm că Întreprinderea de Stat „Fiscservinform” eliberează semnături electronice pe o perioadă de 5 ani,  gratuit.”


„STIMATE CONTRIBUABIL!

Inspectoratul Fiscal de Satmun. Chişinău, informează că la data de 20 iunie 2014 a fost aprobată Hotărârea Guvernului nr.461 din 16 iunie 2014, prin care au fost operate modificări şi completări la Hotărîrea Guvernului nr.294 din 17 martie 1998, în parte ce ţine de imprimarea documentele primare cu regim special.

Tipărirea centralizată a formularelor tipizate de documente primare cu regim special, puse în sarcina Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, cu excepţia facturii, facturii fiscale şi anexelor la ele, este  posibilă de efectuat pe hârtie fără însemne de protecţie, cu atribuirea seriei şi numărului. Astfel, din  lista  formularelor,  de tipărirea centralizată a cărora este responsabil Inspectoratul  Fiscal Principal de Stat, fac parte următoarele tipuri:

  1. foaie de parcurs pentru autoturisme;
  2. foaie de parcurs pentru autocamioane;
  3. foaie de parcurs pentru autobuze;
  4. chitanţă de recepţie a plăţilor fiscale (1-SF);
  5. chitanţă de recepţie a plăţilor nefiscale (2-SF);
  6. act de achiziţie a serviciilor de locaţiune şi a cheltuielilor aferente;
  7. act de achiziţie a mărfurilor;
  8. bon de plată;
  9.  borderou de achiziţie a laptelui.


Seria  şi diapazonul de numere pentru formularele menţionate  sunt atribuite de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat în mod electronic. Serviciul dat este unul gratuit, fiind o alternativă a comenzii de eliberare a formularelor de documente primare cu regim special, stabilită conform Ordinului Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr. 780 din 18.06.2013.

Modalitatea de acordare a seriei şi diapazonului de număr pentru  imprimarea formularelor de documente primare cu regim special pe hârtie fără însemne de protecţie altele decât factura, factura fiscală şi anexele la acestea este stabilită  prin Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr. 995 din 07 iulie 2014.

Perfectarea, semnarea şi transmiterea comenzilor electronice de eliberare a seriei şi a diapazonului de numere pentru imprimarea de sine stătător de către entităţi a formularelor documentelor primare  menţionate se prezintă organului fiscal  prin accesarea serviciului electronic „Comandă on-line", disponibil pe portalul serviciilor fiscale electronice www.servicii.fisc.md. Perfectarea acestor comenzi se realizează nemijlocit de contribuabil, prin selectarea tipului şi a cantităţii dorite de formulare tipizate de documente primare cu regim special necesare.

De asemenea, este de menţionat că  potrivit pct.5 din Ordinul IFPS nr.780 din 18.06.2013, dreptul de imprimare a formularelor tipizate de documente primare cu regim special altele decît factura fiscală este acordat agenţilor economici cărora li se permite, în baza listei aprobate de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, tipărirea de sine stătător a facturilor fiscale. Totodată,  este necesară  respectarea condiţiilor şi instrucţiunii privind evidenţa, eliberarea, păstrarea şi utilizarea formularelor tipizate de documente primare cu regim special (anexa nr.2 Hotărîrea Guvernului nr.294 din 17.03.1998).

Seria şi diapazonul de numere atribuite de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat pentru formularele tipizate de documente primare cu regim special în baza Ordinului IFPS nr.780 din 18.06.2013 urmează a fi imprimate cu respectarea prevederilor menţionate, pînă la utilizarea stocului disponibil.

Tipărirea  formularele tipizate de documente primare cu regim special pe hîrtie fără însemne de protecţie se realizează doar pentru comenzile de serie şi diapazon depuse în mod electronic.

În cazul în care entitatea se lichidează sau este supusă reorganizării, aceasta are obligaţia de a restitui seria şi diapazonul de numere neutilizate pentru formulare, în conformitate cu modul stabilit de Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr. 995 din 07 iulie 2014.”