logo

Comunicat informatifv: Partidul socialiştilor nu l-a împuternicit pe I.Dodon la aventură


https://www.ipn.md/ro/comunicat-informatifv-partidul-socialistilor-nu-l-a-imputernicit-pe-idodon-la-av-7542_1065126.html

În calitate de replică la declaraţiile lui I.Dodon cum că eu, Veronica Abramciuc, m-am pronunţat contra iniţierii referendumului de demitere a lui Dorin Chirtoacă sunt impusă să declar următoarele:

Da, fiind secretar pe lucrul ideologic în partid, eu într-adevăr m-am pronunţat contra iniţierii unui asemenea referendum din următoarele considerente:

  1. Conform legislaţiei, la etapa de pregătire a unui asemenea referendum în capitală iniţiatorii acestuia trebuie să colecteze ori 65 de mii de semnături ale alegătorilor din Chişinău într-un termen de la 30 pînă la 60 de zile (conform hotărîrii instanţei de judecată), fapt foarte greu de realizat, ori să obţină susţinerea iniţiativei în Consiliul municipal Chişinău cu privire la referendum înaintate de către 2/3 din consilieri (adică a 34 de voturi) fapt care în actuala repartizare politică a Consiliului este nerealizabil.
  2. Dacă totuşi să presupunem că printr-un mister sarcina expusă mai sus s-ar fi putut de realizat, atunci eşecul inevitabil al ideii iniţiale ar fi avut loc la a doua etapă: la votarea în cadrul referendumului pentru demisia primarului general al capitalei. Deoarece pentru a-l revoca din funcţie pe Dorin Chirtoacă ar fi fost necesar să voteze ” pentru” un număr de alegători care ar fi depăşit măcar cu un vot numărul acumulat de el în cadrul alegerilor din 19 iunie 2011, adică mai mult de 186 mii 918 voturi. Avînd în vedere că sunt îndoieli la corectitudinea fostelor alegeri, asigurarea unui asemenea rezultat mai mare decît 186 mii 918 voturi la referendumul de demisie este practic nerealizabil.
  3. De asemenea nu poate fi ignorat şi faptul că, dacă chiar şi a avut loc divizarea electoratului în cadrul ultimilor alegeri ale primarului general în două părţi practic egale între Dodon şi Chirtoacă, totuşi alegătorii care l-au votat pe Dodon au fost preponderent alegătorii PCRM şi după plecarea acestuia din Partidul comuniştilor aceştia în marea lor măsură îl socot pe Dodon trădător.
  4. Trebuia de luat în calcul şi faptul că Chirtoacă este primar general în acţiune, care gestionează resursa administrativă şi continue să aibă un electorat consolidat care se socoate biruitor împreună cu primarul său ales. Igor Dodon după plecarea din PCRM nu se ştie ce electorat are în Chişinău de 2%? de 4%?
  5. Eşecul referendumului ar fi însemnat o triumfare morală şi biruinţă a lui Dorin Chirtoacă, fapt care înseamnă lovitură în autoritatea Partidului socialiştilor şi demoralizarea oamenilor care sincer doresc demisia actualului primar general.

Anume aceste temeiuri şi încă un şir de temeri bazate pe intenţiile şi calităţile, capacităţile personale ale lui Igor Dodon au fost expuse de mine la şedinţa executivului partidului din 5 februarie 2013. Ca rezultat – Executivul partidului i-a refuzat lui Igor Dodon în susţinere de a implica Partidul socialiştilor într-o aventură periculoasă.

Totodată, în cabinetele şi culoarele oficiului central al partidului nu era o taină intenţiile adevărate de iniţiere a acestui referendum, care erau prea departe de dorinţa sinceră de a-l demite pe Dorin Chirtoacă:

  1. Cu orice preţ trebuia de dat start iniţiativei cu scopul de a dobîndi bani pentru aşa numitul proiect ”Referendum”. Banii buni se preconizau să fie mulşi din doi oligarhi locali, care după cum se afirma nu doresc întărirea lui Chirtoacă pe arena politică şi dintr-o sursă din afara ţării care la moment confirmase dorinţa de a aloca bani grei.
  2. Procesul de colectare a semnăturilor chişinăuienilor, care nu se planifica să respecte legislaţia, avea ca sarcină să rezolve două probleme: prima, să impună în memoria alegătorilor imaginea lui Dodon, care se prăvălise şi se şifonase după plecarea lui din PCRM şi şirul unor învinuiri legate de corupere politică, şi a doua, legată de necesitatea de a dobîndi pentru partid liste concrete cu coordonatele orăşenilor (potenţiali susţinători) pentru ai recruta (a-i înscrie în Partidul socialiştilor) şi pentru a le aplica agitaţie personală în campaniile electorale.
  3. Astfel, scopul aşa numitului proiect ”Referendum” din start nu prevedea realizarea succesului şi numirea procedurii de demitere a lui Chirtoacă, deoarece aceasta ar fi dus la cheltuirea banilor dobîndiţi, ci invers eşecul la procedura de numire a referendumului, care ar fi asigurat economisirea banilor şi paralel PR-campaniei lui Dodon.

Iată de ce, cu preţul tensionării interne şi scindăriiî partidului Igor Dodon şi apropiaţii lui au dat start acestei aventuri politice sub tutela ”Soluţia” care le aparţine, indirect implicînd Partidul socialiştilor într-o acţiune din start cu eşec şi efecte negative.

Ca rezultat, aşa numitul proiect a lui Dodon ”Referendum” l-a făcut pe Dorin Chirtoacă biruitor cu satisfacţie morală. Printre altele nu numai pe el şi apropiaţii lui, dar şi pe toţi cei care îl susţin.

Partidul socialiştilor împreună cu grupul de iniţiativă a suferit eşec deoarece: în 2 luni şi o săptămînă în loc de 65 mii semnături a izbutit să acumuleze numai 47 mii de semnături şi acelea cu încălcări (ziarul «Социалисты» din 18.09.2013 nr.32). Iar, în minciunile cum că în următoarele 3 săptămîni colectarea semnăturilor a depăşit 90 de mii chişinăuienii nu cred.

Partidul socialiştilor în cei de aproape 20 de ani de existenţă pînă la venirea lui Dodon niciodată nu a participat în aventuri politice suferind eşec şi niciodată nu a folosit cinic intenţiile sincere ale potenţialilor săi susţinători. Noi ne mulţumeam fără oficii pompoase şi bani suspecţi, în schimb eram un partid al oamenilor cinstiţi şi de treabă. În acest context ne rămîne numai să cerem scuze de la oamenii, care inclusiv şi cu implicarea partidului au fost folosiţi în interese de ambiţii proprii şi de grup.

Сu respect ,Veronica Abramciuc , deputat în Parlament, secretarul Comisiei pentru Drepturile Omului şi Relaţii Interetnice.