logo

Comunicat de presă: Continuarea Protestului cu privire la susţinerea participării femeilor în viaţa politică a Republicii Moldova


https://www.ipn.md/ro/comunicat-de-presa-continuarea-protestului-cu-privire-la-sustinerea-participarii-7542_1065172.html

Joi, 20 februarie, reprezentanţii mai multor Organizaţii ale Societăţii Civile, vor continua protestul în faţa Parlamentului pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la tergiversarea adoptării măsurilor afirmative de susţinere a participării femeilor în viaţa politică. Organizaţiile Societăţii Civile prezente la protest condamnă lipsa interesului clasei politice din Republica Moldova pentru a asigura participarea şi reprezentarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în procesul decizional, pentru că timp de aproape 4 ani nu au realizat măsuri clare în acest scop.

Liderii organizaţiilor non-guvernamentale prezenţi la protest menţionează că la momentul actual există trei propuneri legislative, care fiind adoptate, ar putea să contribuie pozitiv la asigurarea şanselor egale pentru femei şi bărbaţi domeniul electoral şi procesul de luare a deciziilor. Chiar dacă propunerile legislative au fost elaborate cu participarea largă a societăţii civile, au fost fundamentate prin studii şi analize încă din 2011/2012, acestea nu au fost adoptate din lipsă de voinţă politică.

Subliniem faptul că situaţia cu privire la participarea şi reprezentarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în procesul politic şi decizional nu a înregistrat îmbunătăţiri semnificative în ultimii ani. În alegerile parlamentare din 2005, proporţia femeilor candidate era de 29% iar în 2010 de 28,1%, iar dacă în anul 2007 au fost alese 163 de femei primare, atunci în alegerile locale din 2011 numărul acestora a crescut doar pînă la 166.

Avînd în vedere angajamentele naţionale şi internaţionale pe care şi le-a asumat Republica Moldova cu privire la promovarea femeilor, participanţii la protest, doresc să evidenţieze faptul ca expertiza, competenţele şi motivaţia pe care o au femeile din Moldova, sunt cele mai credibile argumente că acestea ar aduce o contribuţie valoroasă proceselor de luare a deciziilor, iar parteneriatul de gen în sfera publică, economică şi politică este deopotrivă, în beneficiul Statului şi al fiecărui cetăţean în parte.

Reprezentanţii Organizaţiilor Societăţii Civile solicită în regim de urgenţă, examinarea, dezbaterea şi adoptarea proiectelor de lege în cauză pînă la începutul campaniei electorale din acest an.

Facem apel către toţi cei cărora nu le este indiferentă soarta Republicii Moldova, să vină mîine, joi, 20 februarie, la ora 9.00, împreună cu noi la Parlamentul Republicii Moldova, pentru a se alătura protestului nostru în susţinerea democratizării ţării.

Persoane de contact:

Alexei Buzu
, Director executiv al Centrului “Parteneriat pentru Dezvoltare”, tel. 069915880;
Catinca Mardarovici, Presedinta Clubului Politic al Femeilor 50/50, tel. 069164570.