logo

Comunicat de presă


https://www.ipn.md/ro/comunicat-de-presa-7542_1100265.html

În perioada 20-21 octombrie 2023, o delegație din 12 persoane din cadrul AVRRM, condusă de către generalul de brigadă (r) Vitalie Marinuța, a participat la invitația colegilor din AORR la Iași, România la un simpozion internațional cu genericul „.Aspecte privind generarea și regenerarea forțelor armate. Rezerva Militară Națională, în contextul riscurilor amenințărilor contemporane”, dedicat Zilei Armatei Române, sărbătorită anual la data de 25 octombrie.

În cadrul acestui simpozion, la care au participat foarte mulți generali în rezervă și retragere din Armata Română, rezerviști militari voluntari, reprezentanți ai autorităților militare și civile naționale și zonale, dar și ofițeri cu experiență din Republica Moldova, au fost puse în dezbatere mai multe subiecte de importanță regională și națională: Situația de securitate contemporană; Cauzele și efectele războiul din Ucraina; Constituirea rezervei militare și serviciul militar în calitate de rezervist militar.

Lucr
ările simpozionului au fost deschise cu un cuvânt de salut din partea prefectului de Iași Petru-Bogdan COJOCARU, Primarul municipiului Iași Mihai Chirica și Comandantul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Colonelul Claudiu Tamaș.

În cuvântul s
ău de salut, Președintele AVRRM gen. br. (r) Vitalie Marinuța a menționat importanța României, inclusiv a armatei acesteia pentru asigurarea securității, dezvoltării democratice și economice, dar și a parcursului de integrare Europeană a Republicii Moldova, în special în condițiile actuale de securitate regională. Domnia sa a mulțumit colegilor din România, cu care asociația noastră are semnat un Acord de cooperare, pentru invitația de a participa la acest simpozion și pentru deschiderea de a discuta profesionist temele de securitate regională și de implementare a rezervei militare, care sunt actuale și pentru noi.

Delega
ția Asociației Veteranilor și Rezerviștilor din Republica Moldova a prezentat participanților la această activitate mai multe subiecte din perspectiva securității Republicii Moldova. Generalul de brigadă (r) Vitalie Marinuța a făcut o retrospectivă a efectelor războiului ruso-ucrainean asupra Republicii Moldova, iar generalul de brigadă (r) Vitalie Stoian a informat participanții despre poziția AVRRM privind amenințările curente la adresa securității interne și provocările în parcursul european al Republicii Moldova.

Ulterior, colonelul (r) Vladimir Gherman (Academia Militar
ă a FA „Alexandru cel Bun”) a făcut o amplă prezentare despre pregătirea personalului militar activ și a forțelor de rezervă din țara noastră, iar colonelul (r) Vitalie Mutaf, (Universitatea Tehnică din Moldova) a vorbit despre pericolul nuclear , acțiunile autorităților și populației, dar și mijloacele disponibile în acest caz. Colonelul (r) Ghenadie Nitrean a prezentat legislația în vigoare și viziunea AVRRM asupra soluțiilor aplicate în Republica Moldova pentru creșterea atractivității serviciului militar și perspectivele pentru dezvoltarea serviciului militar voluntar în rezervă.

Delega
ția noastră a avut parte și de un amplu program cultural, inclusiv tur al orașului , vizita sălilor din Palatul Culturii și a muzeului militar din Iași.

Pre
ședintele AVRRM generalul de brigadă (r) Vitalie Marinuța și generalul Virgil Bălăceanu, Președintele AORR au discutat problema reprezentanței Republicii Moldova în CIOR NATO și au convenit să planifice desfășurarea în anul 2024 un astfel de eveniment și la Chișinău.

La finalul simpozionului, delega
ția noastră a mulțumit gazdelor pentru organizarea excelentă a evenimentului și a adus colegilor sincere felicitări cu ocazia Zilei Armatei Române, protectoare a poporului și pilonul de bază al statului Român.

Serviciul de pres
ă al AVRRM


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.