logo

Compromisul maghiar în valoare de 10 mlrd euro + 50 mlrd euro


https://www.ipn.md/ro/compromisul-maghiar-in-valoare-de-10-mlrd-euro-50-7965_1101473.html

Decizia din 14 decembrie a Consiliului European de a începe negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova a fost surprinzătoare, mai ales că Ungaria amenințase că se va opune, iar unii lideri UE au avertizat că neacceptarea începerii negocierilor ar fi fost văzută ca o victorie a președintelui rus Vladimir Putin, rezumă PS News unele reacții ale presei internaționale, transmite IPN.

„Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor”, s-a adresat concetățenilor președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a salutat o victorie pentru Ucraina şi pentru continentul european, notează Reuters.

În condițiile când relația cu Moldova nu a întâmpinat nici o obiecție din partea decidenților europeni, schimbarea „macazului maghiar” aduce o victorie-şoc pentru Ucraina, care are mare nevoie de sprijin din partea aliaților săi occidentali în lupta de aproape doi ani împotriva invaziei rusești. Contraofensiva sa de peste vară nu a adus câștiguri majore, iar administrația Biden nu a reuşit până acum să obţină de la Congresul american un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Consiliul European a acordat statutul de candidat pentru Georgia. Iar UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.

Lipsa premierului maghiar la procedura de vot a permis celor 26 de țări prezente în sală să adopte în unanimitate, conform regulilor, decizia în cauză. Pe de altă parte, BBC scrie că exact la o oră de la anunțul lui Charles Michel, liderul maghiar a anunțat despre blocarea unui ajutor Ucrainei de 50 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene, ceea ce a constituit o componentă a „deal”-ului.

Euractiv, cu referință la surse diplomatice, dă amănunte din culisele compromisului, care se pliază de minune pe morala zicalei: „Și lupul sătul, și oaia întreagă”. Înțelegerea a inclus și acordul UE de a debloca pentru Ungaria 10 miliarde de euro, oprite anterior din cauza derapajelor democratice din  această țară. Aceasta a permis liderului maghiar să-și „păstreze fața” și să-și confirme eficiența de lider național, dar și să se încadreze în interesele comunității europene.