logo

Compozitorul Constantin Rusnac, omagiat la 70 de ani


https://www.ipn.md/ro/compozitorul-constantin-rusnac-omagiat-la-70-de-ani-7967_1040002.html

Personalități din domeniul culturii au adus un omagiu creației lui Constantin Rusnac în cadrul unui salon muzical desfășurat la Biblioteca Națională. Evenimentul a marcat 70 de ani de la nașterea compozitorului, transmite IPN.

În cadrul salonului muzical au răsunat creații din colecția de aur a patrimoniului național. În scenă au evoluat mezzosoprana Mariana Bulicanu; Alexei Botnarciuc, bass; Rodica Caraulan la pian; Diana Văluță, voce; Veronica Văluță-Bantaș, voce și Ilie Văluță, voce.

Constantin Rusnac a depănat amintiri din copilărie și din tinerețe, mulțumindu-le prietenilor pentru că i-au fost și îi sunt alături. „Dacă vrei să știi cine ești tu, spune-mi cine sunt prietenii tăi, este deviza mea de astăzi. Uitați-vă în sală, voi sunteți prietenii mei și acesta sunt eu”, a spus Constantin Rusnac.

Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a spus că activitatea fructuoasă al lui Constantin Rusnac, care este și reprezentantul Moldovei la UNESCO, este o parte a patrimoniului cultural național. „Constantin Rusnac a știut să adune în jurul său o pleiadă întreagă de compozitori, interpreți, pentru a-i pune în valoare, pentru a-i pune în spațiile bibliotecii și a-i cunoaște mai bine”, a remarcat Elena Pintilei.

Constantin Rusnac s-a născut la 6 februarie 1948, în Trebisăuți, Briceni. A cules mai mult de 2000 de creații muzicale folclorice. A compus „Suita” pentru nai, țambal, vioară și orchestră de cameră; „Lacrima” – meditație pentru voce, clavecin și orchestră; „Moldova” – tablou muzical; a publicat culegerea de folclor instrumental „Ca la noi în sat”; „Odă muncii” pentru cor mixt și orchestră etc. În 1986, i-a fost conferit titlul de conferențiar, iar în 1990 cel de profesor universitar. Din 1993 este numit în funcția de secretar general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO.