logo

Componenţa comisiei de selectare a procurorului general trebuie modificată, candidat


https://www.ipn.md/ro/componenta-comisiei-de-selectare-a-procurorului-general-trebuie-modificata-candi-7967_1004086.html

Avocatul Ilie Rotaru, candidat la funcţia de procuror general, susţine că trebuie modificată componenţa comisiei de selectare. Candidatul afirmă că preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, care a decis crearea comisiei, trebuie să intervină acum, dacă doreşte ca aceasta să fie credibilă, transmite IPN.

Ilie Rotaru a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că e greşit ca din comisie să facă parte 4 procurori actuali şi un fost procuror. Candidatul afirmă că este greşit ca procurorii clasaţi ierarhic mai jos să-şi aleagă şeful. „Lasă să numească deputaţi în comisie, reprezentanţi ai societăţii civile, ziarişti, dar nu procurori”, a spus Ilie Rotaru.

Iniţial dosarul lui Ilie Rotaru a fost respins din concurs, pe motiv că nu ar corespunde exigenţelor. După ce a contestat prima decizie a comisiei, avocatul a fost acceptat la următoarea etapă a concursului. Candidatul a mai spus că, dacă va fi ales în funcţia de procuror general, va aplica un program dur pentru a elimina încălcările din sistem. Candidatul e de părere că procurorii sunt primii care încalcă legislaţia. Ba mai mult, Ilie Rotaru afirmă că 80% din toate dosarele penale intentate sunt fabricate.

Potrivit datelor avocatului, anual în Republica Moldova se intentează peste 30 mii de dosare penale şi doar în jur de 9 mii ajung în instanţa de judecată. „Oamenii pentru a câştiga bani acum intentează tot felul de dosare”, a subliniat candidatul la funcţia de procuror general.

Ilie Rotaru a fost însoţit la conferinţă de două persoane care spun că au avut de suferit din cauza acţiunilor ilegale ale procurorilor. Oleg Chirvas, fost poliţist, susţine că a stat la închisoare aproape un an, pentru excrocherie, din cauza unui dosar fabricat de un funcţionar de stat. Ulterior bărbatul a fost achitat. Abu Aziz, care s-a prezentat cetăţean al SUA şi al Israelului, spune că a venit în Moldova în 2011, după ce a făcut cunoştinţă cu o moldoveancă pe internet. În 2012 a fost reţinut de poliţie. Bărbatul susţine că a fost maltratat de oamenii legii, a fost ameninţat, iar părinţii săi din SUA au fost de mai multe ori sunaţi din Moldova şi li s-a cerut bani pentru ca viaţa fiului să nu mai fie în pericol.