Complexitatea sistemului de ajutor social generează deficienţe de funcţionalitate, studiu
https://www.ipn.md/ro/complexitatea-sistemului-de-ajutor-social-genereaza-deficiente-de-functionalitat-7967_996618.html
Mecanismul de acordare a ajutorului social este dificil de înţeles din cauza complexităţii sale, iar acest lucru generează deficienţe la nivel de funcţionalitate, constată un studiu al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” pentru Comisia parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie. Totodată, experţii remarcă că per ansamblu sistemul de acordare a prestaţiilor de ajutor social este corect şi non-discriminatoriu.
Preşedintele comisiei parlamentare, Vladimir Hotineanu, a declarat pentru Info-Prim Neo că studiul prezintă o analiză a implementării Legii ajutorului social, aprobată de legislativ în anul 2008. Studiul a fost elaborat prin prisma evaluării procesului: accesul şi principiul de distribuţie, precum şi prin prisma rezultatului: impactul prestaţiei asupra sărăciei.
Deputatul a precizat că, pe lângă aspectele pozitive constatate de către experţi, există şi unele lacune, în special în ceea ce priveşte insatisfacţia unor pături sociale care nu au beneficiat de acest ajutor. Studiul mai arată că o parte din asistenţii sociali nu înţeleg pe deplin mecanismul, astfel că el este criticat atât din exterior, cât şi interior. Pentru a schimba situaţia, sunt desfăşurate campanii de informare prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială din raioane.
Studiul elucidează un şir de imperfecţiuni în procesul de evaluare a veniturilor, de diminuare a hazardului moral etc., care rezultă în erori de incluziune şi mai ales de excluziune. Chiar dacă aceste erori sunt mai degrabă excepţii, ele contribuie la crearea unei opinii negative despre sistem.
Vladimir Hotineanu a menţionat că, potrivit studiului, în trei ani de implementare a legii s-a reuşit creşterea numărului beneficiarilor de ajutor social de la 30 de mii la 70 de mii. Adică mai multă populaţie beneficiază de ajutor social. Durata medie de la depunerea cererii şi până la primirea prestaţiei, dacă solicitantul este eligibil, durează de la două la trei săptămâni. Vladimir Hotineanu a declarat că monitorizarea implementării Legii ajutorului social va fi realizată şi în continuare, iar în timpul apropiat vor fi elaborate unele modificări la lege, în vederea lichidării lacunelor existente.
Studiul a fost realizat în cadrul programului comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene privind susţinerea democraţiei în Republica Moldova.