logo

Compensații în plăți monetare, consumatorilor cu venituri reduse. Cum și când vor fi achitate


https://www.ipn.md/ro/compensatii-in-plati-monetare-consumatorilor-cu-venituri-reduse-cum-7967_1108868.html

În sezonul de încălzire 2024-2025, compensațiile la energie vor fi acordate direct consumatorilor cu venituri reduse, sub formă de plată monetară. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în primă lectură de Parlament, transmite IPN.

Potrivit documentului, nu va mai fi utilizată noțiunea de categorie de vulnerabilitate energetică. Compensația va fi calculată pe baza vulnerabilității energetice specifice fiecărei gospodării în parte. Totodată, gospodăriile vor fi încurajate să utilizeze energia mai eficient, deoarece fondurile necheltuite din compensații pot fi redirecționare către alte necesități.

O altă prevedere se referă la simplificarea administrării sistemului de compensații, ceea ce va contribui la reducerea sarcinii administrative a furnizorilor de energie, care gestionau anterior calcularea și aplicarea compensațiilor și va oferi mai multă transparență în privința alocării compensațiilor.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va fi instituția responsabilă de stabilirea și calcularea compensațiilor, asigurând un proces raționalizat și eficient. Mai exact, plata compensației la energie sub formă de plată monetară către solicitanți va fi efectuată de Casa Națională de Asigurări Sociale, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay.

În luarea sa de cuvânt, deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Inga Sibov, a criticat proiectul, menționând că nu înțelege ce îmbunătățiri aduce acesta. Sibov afirmă că, prin renunțarea la compensații în factură, consumatorul va trebui să scoată din bugetul familiei mai mulți bani. Astfel, va fi nevoit să economisească, pentru că nu va ști în ce categorie de vulnerabilitate s-a încadrat și nici ce tarif va achita.

Parlamentara a criticat și faptul că consumatorului i se va oferi compensația sub formă de plată monetară. În opinia sa, există riscul ca oamenii să nu plătească facturile din acești bani, iar astfel se vor pomeni cu datorii față de furnizori. Totodată, Inga Sibov nu vede nici un fel de facilitate pentru cetățeni, din moment ce ei vor trebui să se deplaseze lunar la poștă, pentru a ridica compensațiile.

În context, Corina Ajder, secretar de stat la MMPS, a precizat că oamenii au trei posibilități pentru a ridica banii – pe cardul social, pe un alt card, pe care îl preferă, sau la oficiul poștal, dacă nu au card. Ajder a negat și alte afirmații ale lui Sibov. „Nu este adevărat că oamenii vor trebui să pună bani deoparte, să economisească, spre deosebire de anii trecuți. Compensația va ajunge la om înainte de data de plată a facturii. Și vreau să vin cu un exemplu concret – pentru luna noiembrie, factura pentru cei mai mari doi furnizori – de gaz și de energie termică – vine la sfârșitul lunii. Data de plată a facturii este 20 pentru gaz și 30-31 pentru energie termică. Compensația va fi primită cu cel puțin o săptămână înainte de data de plată, între 10-15. Omul va avea timp să primească acești bani”, a precizat secretarul de stat al ministerului.

Proiectul urmează să fie examinat de Parlament și în lectura a doua.