Companiile private vor colabora cu guvernul în avansarea competitivităţii sectorului TIC
https://www.ipn.md/ro/companiile-private-vor-colabora-cu-guvernul-in-avansarea-competitivitatii-sector-7966_981566.html
Guvernul şi-a propus să transforme Republica Moldova într-o ţară cu o administraţie
transparentă şi responsabilă şi, în acest sens, ne preocupă în mod deosebit debirocratizarea instituţiilor statului, iar soluţia optimă o oferă implementarea e- guvernării, a menţionat premierul Vlad Filat, în deschiderea Moldova ICT Summit 2010.
Evenimentul se desfăşoară la iniţiativa Asociaţiei Naţionale a Companiilor Private din domeniul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (TIC), în colaborare cu USAID şi Microsoft, sub patronajul Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor.
Vlad Filat a spus că summitul este o platformă pentru a discuta cu firmele private din domeniul TIC, pentru a afla viziunea acestor companii privind avansarea competitivităţii sectorului, promovarea acestuia ca un factor important pentru creşterea economiei ţării, modernizarea ei şi a vieţii societăţii în ansamblu.
Prim-ministrul a informat despre proiectul guvernului cu Banca Mondială privind implementarea TIC, dezvoltarea capitalului uman, precum şi despre colaborarea cu ţările avansate în acest domeniu, cum ar fi Singapore, în vederea transmiterii experienţei avansate.
Ministrul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, Alexandru Oleinic, s-a referit la un şir de piedici care trebuie eliminate pentru a permite atragerea investiţiilor în acest sector. Printre acestea ministrul a numit dezvoltarea insuficientă a infrastructurii. De exemplu, nivelul accesului la Internet în bandă largă republică este de numai 6%, comparativ cu ţările europene unde este de 22%. De asemenea, cota tarifelor la serviciile de internet este mult mai mare comparativ cu puterea de cumpărare a populaţiei. Există constrângeri ce ţin de domeniul educaţiei, a spus Alexandru Oleinic. Cota investiţiilor TIC în bugetele instituţiilor de educaţie este de 2 -3%. Companiile din sector menţionează că sunt puse în situaţia de a instrui specialiştii de la zero. Alexandru Oleinic a menţionat şi faptul că, deseori, managementul companiilor TIC locale nu corespunde standardelor internaţionale în domeniu.
Veaceslav Cunev, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Companiilor Private din domeniul TIC, s-a arătat optimist în privinţa potenţialului întreprinderilor locale. El a menţionat că în ultimii 10 ani acestea au înregistrat o dezvoltare dinamică, actualmente în acest domeniu activează 1500 de companii, iar cota TIC în PIB este de 10%. În afară de acesta, companiile exportă produse, practic, în toate ţările lumii şi exporturile se majorează anual cu circa 100%. „Dacă între stat şi companiile private va fi stabilit un dialog permanent, dacă statul va simula dezvoltarea sectorului prin lansarea unor parteneriate public-private în realizarea unor proiecte de modernizare a economiei, a comunicării cu cetăţenii, specialiştii noştri nu vor părăsi ţara şi vor aduce prin munca lor plus-valoare Moldovei, a mai spus Cunev.
Moldova ICT Summit 2010 se desfăşoară la 30 şi 31 martie la Chişinău. Potrivit organizatorilor, acesta va servi drept punct de plecare pentru lansarea unei poziţionări clare a Republicii Moldova şi prezentarea unei oferte imbatabile pieţii regionale şi internaţionale de servicii IT.