O Asociație care-și propune îmbunătățirea reputației companiilor financiare alternative (nebancare), dar și care va reprezenta interesele acestora în fața regulatorului a fost lansată luni, 23 septembrie, în cadrul unei ceremonii oficiale la un hotel din capitală.
Potrivit directoarei Asociației Patronale a Companiilor Financiare Alternative, Angela Gladei, entitatea se vede un aliat al regulatorului, fiind gata pentru dialog deschis pentru îmbunătățirea cadrului legal în domeniu, prevenirea supraîndatorării populației și creșterea calității serviciilor prestate prin introducerea celor mai bune practici.
„Reputația sectorului este afectată de unele practici abuzive în raport cu clienții și aici este vorba despre politica de preț bazată pe aplicarea penalităților exagerate a unor jucători”, constată Angela Gladei.
În prezentarea oficială, directoarea noii Asociații, a declarat că, prin platforma lansată, asociații își propun să facă schimb de experiență între ei și să educe din punct de vedere financiar consumatorul. De asemenea, se propune autoreglementarea sectorului, dezvoltarea acestui bussines, dar și creșterea atractivității sectorului pentru investitori.
Potrivit Angelei Gladei, autoreglementarea și educarea consumatorilor poate avea loc prin adoptarea unor standarde comune pentru industrie prevăzute de un cod de conduită. De asemenea, acest lucru se poate face prin introducerea practicilor comerciale echitabile sau evaluarea solvabilității clientului.
Asociația Patronală a Companiilor Financiare Alternative este fondată de trei asociați care au semnat și un cod de conduită.
Potrivit conducerii Asociației, 80% din sector aparține investitorilor străini. Actualmente există 162 de companii financiare nebancare înregistrate oficial cu un portofoliu de pese 350 de milioane de euro.