Companiile de distribuţie vor avea posibilitatea să-şi aleagă furnizorii de energie electrică
https://www.ipn.md/ro/companiile-de-distributie-vor-avea-posibilitatea-sa-si-aleaga-furnizorii-de-ener-7966_980484.html
Adoptarea noii legi privind energia electrică elaborată în baza standardelor europene prevede liberalizarea pieţei şi oferă companiilor de distribuţie posibilitatea de a-şi identifica furnizorii şi de a contracta energie electrică de unde le este mai convenabil, transmite Info-Prim Neo.
Vicepremierul Valeriu Lazăr ,ministrul economiei, a spus într-un interviu că
că întreprinderea de stat Energocom, a început negocierile unui nou contract de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan. Contractul în vigoare expiră la 31 martie.
„Vom vedea ce preţ va fi negociat şi dacă va fi unul convenabil, atunci şi companiile de distribuţie, inclusiv RED Union Fenosa, va face procurări de acolo, cum o face în prezent. Dar dacă va identifica alţi furnizori, de exemplu, din Ucraina, care vor propune energia electrică la un preţ mai convenabil, va avea posibilitatea să procure energie din ţara vecină, nu e nici o problemă, are acest drept”, a specificat Lazăr.
Întrebat dacă guvernul R. Moldova, prin întreprinderea Energocom va procura energie electrică din Ucraina, care mai apoi să fie procurată de către RED-urile de stat RED-Nord şi RED Nord-Vest, câtă energie ar putea să fie procurată din Ucraina şi câtă de la Cuciurgan, Lazăr a spus se va vedea, care va fi preţul negociat. „Însă este bine să existe o diversificare în aprovizionare, să nu depindem de un singur furnizor, aceasta pentru siguranţa aprovizionării şi securitatea energetică”, a spus el.
În prezent, R. Moldova achită 5,8 cenţi/kWh de energie procurată de la Centrala de la Ciciurgan. Dar în ultimul timp, în mai multe surse de informare, se menţionează că Moldova ar putea procura energie electrică din Ucraina la un preţ mai ieftin, de 4,5 cenţi/ kWh, dacă se va reuşi a negocia excluderea unor adaosuri comerciale. Totodată, s-a spus că Centrala de la Cuciurgan a majorat în ultimul timp preţul la curentul livrat. Nu şi în cazul livrărilor pentru R. Moldova, cu care avea semnat contractul care expiră pe 31 martie.
„Ideea este să diversificăm cât de cât aprovizionările cu curent şi să luăm energie electrică de la acei furnizori care ne-o vând ieftin. Astfel, ca majorările de tarife pentru consumatorii finali să fie cât mai mici”, a mai adăugat Lazăr.