logo

Companiile chineze interesate să investească în Moldova. Candu: Avem condiţii favorabile pentru investitorii străini


https://www.ipn.md/ro/companiile-chineze-interesate-sa-investeasca-in-moldova-candu-avem-conditii-favo-7966_1009103.html

Companiile chineze sunt interesate să investească în Republica Moldova, a declarat astăzi la Forumul investiţional moldo-chinez, organizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri, viceministrul economiei al Chinei, Jiang Zengwei. În acelaşi timp, vicepreşedintele parlamentului Andrian Candu susţine că în Republica Moldova au fost create condiţii favorabile pentru activitatea investitorilor, notează IPN.

Jiang Zengwei a declarat în cadrul Forumului că Republica Moldova oferă oportunităţi companiilor chineze datorită poziţiei sale geografice şi a faptului că are deja semnat un acord de liber schimb cu CSI şi preconizează să semneze unul cu UE. „Trebuie să utilizăm avantajele Republicii Moldova. Integrarea în UE joacă un rol foarte important. Investiţiile chineze au nişte perspective enorme, deoarece întreprinderile chineze urmează să utilizeze Republica Moldova drept piaţă pentru confecţionare şi export în ţările europene”, a declarat ministrul adjunct al economiei al Chinei.

De asemenea, el a menţionat interesul participării investitorilor chinezi la proiecte de infrastructură în Republica Moldova, precum şi intenţia Chinei de a majora importul de vinuri moldoveneşti.

Andrian Candu a accentuat că Republica Moldova oferă oportunităţi bune pentru investitori, atât datorită poziţiei sale geografice, cât şi a posibilităţilor create pentru dezvoltarea unei afaceri.

Impozitul pe venit este de 12%, de asemenea, sunt oferite facilităţi pentru activitatea în Zonele Economice Libere şi parcurile industriale. În acelaşi timp, Republica Moldova are încheiate acorduri de evitare a dublei impuneri cu 48 de state, iar iniţierea unei afaceri nu necesită mult timp şi cheltuieli. Un alt factor atractiv pentru investitori este forţa de muncă mai ieftină decât în regiune.

„Republica Moldova este o ţară plasată geografic foarte convenabil ce poate fi ca o punte între Est şi Vest. De asemenea, poate fi o platformă pentru producţia mărfurilor chinezeşti care să fie exportate şi în Est, şi în Vest. Republica Moldova este parte a CSI având toate facilităţile respective, astfel că poate exporta fără limite în CSI şi beneficiază de avantaje şi facilităţi în exportul în UE”, a declarat Andrian Candu.

Forumul organizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri își propune să prezinte oportunitățile de investiții din Republica Moldova în fața unui grup de investitori importanți din Republica Populară Chineză. Cu acest prilej, oaspeții străini se vor întâlni cu oficiali ai Republicii Moldova și cu peste 100 de reprezentanți ai mediului de afaceri din Moldova.