logo

Compania „Central House” a fost prejudiciată cu 2,5 milioane de euro, avocat


https://www.ipn.md/ro/compania-central-house-a-fost-prejudiciata-cu-25-7967_1079077.html

Interesele patrimoniale ale SRL „Central House”, dar și ale creditorilor companiei sunt grav încălcate de un contract de dare în locațiune a unor spații cu suprafața totală de circa 2 700 de metri pătrați, situate pe strada Mitropolit Varlaam din capitală. O spune avocatul Andrei Iosip, care reprezintă interesele companiei. Apărătorul precizează că este vorba despre un contract semnat de către fostul administrator al companiei „Central House”, Vitalie Perciune, cu „Central Group”, companie care îi este afiliată. Mai exact, „Central House” obține pentru locațiunea acestor spații circa opt mii de euro lunar de la „Central Group”, pe când ultima încasează de la subchiriași cel puțin o sută de mii de euro pe lună.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul a declarat că Vitalie Perciun, pe când exercita funcția de administrator statutar al „Central House”, s-a adresat cu o cerere de intentare a procedurii de insolvență, invocând incapacitatea de plată a companiei. În 2020, instanța a admis cererea și s-a intentat procedura de insolvabilitate. Instanța l-a împuternicit pe administratorul insolvabilității, Veaceslav Timotin, să preia în posesie și administrare, inclusiv prin executare silită, bunurile ce aparțin masei debitoare SRL „Central House”.

S-a stabilit că „Central House” deține în proprietate mai multe bunuri imobile amplasate pe strada Mitropolit Varlaam, cu suprafața de 2700 de metri pătrați. De asemenea, s-a mai stabilit că, din 1 august 2018, „Central House”, condusă de Vitalie Perciun, a încheiat un contract de locațiune cu „Central Group”, companie care îi este afiliată, el fiind și administrator. Conform acestui contract, toate bunurile imobile ce aparțin companiei „Central House” cu drept de proprietate au fost transmise în locațiune companiei „Central Group” pentru o perioadă de 29 de ani. Acest contract este semnat de ambele părți de același Vitalie Perciun, care avea calitatea de administrator al ambelor companii, notează avocatul Andrei Iosip.

Potrivit contractului, pentru folosirea spațiului închiriat, „Central Group” s-a obligat să achite chiria în mărime de 10 euro/m2 pe lună pentru perioada 1 august - 31 decembrie 2018, apoi 5 euro/m2 pe lună – pentru perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2019 și  3 euro/m2 pe lună – pentru perioada 1 august 2019 - 1 august 2047, inclusiv TVA.

„Central Group” oferă bunurile închiriate în sublocațiune la circa 60-70 de chiriași, la un preț ce oscilează între 40 și 50 euro/m2, la care se adaugă serviciile comunale și serviciile de pază. „Adică, SRL „Central House” primește drept preț pentru locațiunea a 2 701,8 metri pătrați suma de circa opt mii de euro lunar de la SRL Central Group, pe când SRL „Central Grup” primește de la chiriași cel puțin o sută de mii de euro lunar”, explică apărătorul.

Avocatul menționează că, pe de altă parte, față de debitorul „Central House” au fost înaintate creanțe în valoare de zeci de milioane de lei, printre care ÎS „Gările și Stațiile Auto” – circa 15 milioane de lei; SRL „Gările Auto Moderne” – circa 9,5 milioane de lei și Vitalie Perciun – circa 12 milioane de lei și SRL „Central Group” – circa 4,5 milioane de lei.

„După intentarea procesului de insolvabilitate față de debitorul SRL „Central House”, contractul de locațiune din 1 august 2018 nu mai poate fi executat de către debitor, având în vedere specificul procesului de insolvabilitate, dar și clauzele contractului de locațiune, în special cele cu referire la prețul locațiunii. Respectiv, având în vedere faptul că contractul de locațiune precizat este unul cu executare succesivă, în urma analizei juridice și economice, s-a constatat lipsa profitabilității menținerii executării în continuare a contractului de locațiune precizat pentru locator, sens în care nivelul chiriei stabilit în contract este cu mult inferior prețurilor pieței iar Legea insolvabilității prezumă neprofitabile și frauduloase asemenea contracte”, explică Andrei Iosip.

Potrivit avocatului, pe perioada locațiunii companiei „Central House” i s-a creat un prejudiciu de cel puțin 2,5 milioane de euro – mijloace încasate în contul SRL „Central Group”.