logo

Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară va lua măsuri la Moldova-Agroindbank


https://www.ipn.md/ro/comitetul-national-pentru-stabilitate-financiara-va-lua-masuri-la-moldova-agroin-7966_1005523.html

Ministerul Finanţelor va elabora în regim de urgenţă un proiect de modificare a legislaţiei în vederea transparentizării continue a acţionariatului din sistemul bancar şi impunerii unor reglementări mai rigide privind acţionarii băncilor formatoare de sistem, transmite IPN.

Prim-ministrul desemnat, Iurie Leancă, a prezidat marţi, 28 mai, şedinţa Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară, în cadrul căreia a fost analizată situaţia de la Moldova Agroindbank (MAIB). Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în următoarele zile, Banca Naţională a Moldovei îşi va expune opiniile vizavi de afilierea neformală a noilor acţionari la MAIB. În cazul în care se va determina că noii acţionari activează concentrat, Banca Naţională a Moldovei nu va permite implicarea acestora în procesul de luare a deciziilor.

Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura Generală şi Ministerul Afacerilor Interne vor colabora cu instituţiile statului, în special BNM şi CNPF, pentru investigarea circumstanţelor ce au dus la înstrăinarea netransparentă a unor acţiuni ale MAIB. Comisia Naţională a Pieţei Financiare va investiga comportamentul Registratorului independent implicat. În cazul în care se va depista că Registratorul nu a acţionat în cele mai bune interese ale clientului său şi a încălcat legislaţia, CNPF urmează să întreprindă toate procedurile legale ce se impun, inclusiv retragerea licenţei.

Consiliul Băncii Comerciale „Moldova-Agroindbank” informează că, începând cu februarie 2013, banca, organele de conducere ale acesteia, precum şi acţionarii băncii, au devenit ţinta unor noi acţiuni frauduloase din partea unui grup de persoane care acţionează concertat, fiind susţinut de către unele persoane cu funcţii de răspundere din organele de stat (administrative şi judiciare), precum şi de către un registrator independent, notează IPN cu referire la un comunicat al Băncii. Administraţia Băncii consideră că acţiunile în cauză reprezintă continuarea realizării schemei ilegale şi deosebit de periculoase lansată la adresa „Moldova-Agroindbank” în vara anului 2011 şi în anul 2012, dar care - prin amploarea şi impactul lor - depăşesc cu mult respectivele atacuri de tip raider.