logo

Comisie de anchetă: În sectorul Ciocana se mai livrează produse alterate


https://www.ipn.md/ro/comisie-de-ancheta-in-sectorul-ciocana-se-mai-livreaza-produse-7967_1031347.html

Comisia de anchetă constituită de municipalitate cu privire la licitaţiile pentru alimentaţia copiilor constată că în blocurile alimentare din grădiniţele din capitală este un dezastru. Şeful grupului de lucru, Mihai Moldovanu, a declarat, miercuri, în cadrul unor audieri în Consiliul municipal Chişinău, că într-o grădiniţă din sectorul Ciocana al capitalei continuă să fie livrate produse alterate şi peşte infectat, transmite IPN.

Mihai Moldovanu a menţionat că au fost efectuate controale aleatorii în instituţii de învăţământ preşcolar din patru sectoare. Mai rămâne sectorul Centru. Până acum, s-a constat că la nivel de acte în majoritatea instituţiilor totul este în regulă, dar în ceea ce ţine de distribuirea şi recepţionarea produselor alimentare există probleme. S-a constatat că administraţiile mai multor grădiniţe au informat periodic direcţiile educaţie din sector despre neconformităţi atunci când produsele ajungeau în grădiniţe, dar cu toate acestea la licitaţii erau desemnaţi unii şi aceiaşi câştigăori, ani la rând, fără a se ţine cont de aceste sesizări.

Şeful grupului de lucru a declarat că există şi probleme la nivelul administraţiei grădiniţelor. Au fost constatate cazuri în care conducătorii de grădiniţe, atunci când depistau nereguli, soluţionau problemele pe loc, fără a le raporta şefilor direcţiilor educaţie din sector, solicitând agentului economic să schimbe produsele. „Cât ţine de situaţia sanitară din blocurile alimentare – este un dezastru în toate grădiniţile, blocurile nu corespund standardelor igienice, toate utilajele sunt epuizate şi moral şi fizic, oricând poate izbucni un incendiu”, a spus şeful grupului de lucru.

Potrivit lui Mihai Moldovanu, la o grădiniţă din sectorul Ciocana se mai furnizează produse alterate şi peşte infectat. Directoarea a insistat să fie schimbat produsul, însă a întâmpinat reticenţă din partea direcţiei din sector şi din partea agentului economic. Contractul cu acesta este valabil până la sfârşitul anului şi nu poate fi reziliat înainte de termen.

Moldovanu a mai spus că au fost atenţionaţi toţi responsabilii să nu selecteze la licitaţii ofertele agenţilor economici cu reputaţia pătată. Funcţionarii invocă faptul că legea achiziţiilor publice prevede că agentul economic care propune cel mai mic preţ este desemnat câştigător. Or, potrivit lui Moldovanu, nu este chiar aşa. Pentru că legea spune că urmează a fi selectat cel mai bun preţ, dar trebuie să se ţină cont şi de calitatea produselor.

Verificările continuă. Comisia de anchetă urmează să-şi prezinte concluziile la jumătatea lunii decembrie.