logo

Comisia pentru Situații Excepționale se convoacă în ședință. Se propune stare de urgență


https://www.ipn.md/ro/comisiei-pentru-situatii-exceptionale-se-convoaca-in-sedinta-se-7966_1087244.html

În condițiile riscului intervenit pentru siguranța energetică a țării și pentru cetățeni, Comisia pentru Situații Excepționale se întrunește astăzi în ședință. Iar după ședința Guvernului, de la 15.00, vor fi anunțate deciziile luate. Premierul va propune să se solicite legislativului instituirea stării de urgență în domeniul energetic. Iar mâine va merge la Parlament să ceară acest lucru, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, premierul Natalia Gavrilița a declarat că riscul pentru siguranța energetică a țării intervine în contextul scrisorii oficiale expediate de către concernul rus Gazprom companiei Moldovagaz, în care se anunță intenția de a sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova în cazul neachitării integrale a plăților până pe 20 ianuarie. Suma pe care trebuie să o achite Moldovagaz până mâine este de 63 de milioane de dolari, în timp ce compania are numai 38 de milioane de dolari adunați.

Dacă Parlamentul va susține instituirea stării de urgență, mâine se va convoca din nou Comisia pentru Situații Excepționale, unde vor fi adoptate mai multe măsuri. Este vorba despre amânarea plății TVA datorată de Moldovagaz statului și achitarea anticipată de către Guvern în folosul furnizorului a compensațiilor pentru luna ianuarie și februarie.

Natalia Gavrilița a declarat că Moldovagaz, la care Gazprom este acționar majoritar, nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp plățile pentru consumul de gaze. Iar Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale, amenință să lase consumatorii fără gaze.

În anii precedenți, spune premierul, Gazprom a permis companiei Moldovagaz să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă, sumele fiind achitate în următoarele luni. Acum, când prețurile sunt anormal de înalte, compania nu mai acceptă asemenea practici, chiar dacă prevederile contractuale au rămas același.

Viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a remarcat că Guvernul și-a onorat fiecare punct menționat în protocolul semnat cu Gazprom la Sankt-Petersburg. „Situația în care ne aflăm azi nu este o consecință a inacțiunilor Guvernului, ci un rezultat al relațiilor comerciale dintre Moldovagaz și Gazprom”, a declarat oficialul

Conform contractului, Moldovagaz urma să achite integral costul consumului pentru decembrie până la 20 ianuarie. Pe data de 14 ianuarie acesta obligație a fost realizată. Suplimentar, până la 20 ianuarie, Moldovagaz trebuie să achite avansul pentru luna ianuarie, aproximativ 63 de milioane de dolari. Compania nu are decât 38 de milioane de dolari adunați.

Potrivit lui Andrei Spînu, diferența care nu va putea fi achitată până pe 20 ianuarie s-a format din mai multe motive, principalul fiind creșterea semnificativă a costului de achiziție a gazului, care nu este acoperit de tariful în vigoare achitat de consumatorii finali. În ianuarie, prețul de achiziție a gazelor este de 667 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz.