Comisia juridică a avizat Strategia CNA, fără ca instituţia să aibă un şef numit oficial
https://www.ipn.md/ro/comisia-juridica-a-avizat-strategia-cna-fara-ca-institutia-sa-7965_1001110.html
Comisia juridică, numiri şi imunităţi a avizat pozitiv Strategia de consolidare instituţională a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). Deputaţii comunişti, deşi au susţinut proiectul, au sugerat că este incorect să avizezi o strategie de consolidare fără ca instituţia să aibă un director numit oficial, transmite Info-Prim Neo.
„Dragi colegi, ce facem noi? Aprobăm strategii, costuri, dar aşa şi nu a fost numit directorul instituţiei. Un efectiv de 543 de angajaţi nu poate activa normal”, a accentuat deputatul comunist Anatolie Zagorodnâi. Preşedintele comisiei, liberalul Victor Popa, a spus că membrii comisiei deja au ales candidatura şefului CNA în cadrul unui concurs public. Urmează ca Biroul permanent să decidă când Parlamentul va aproba numirea directorului în funcţie.
CNA este succesorul de drept al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). Viorel Chetraru, candidatul propus la şefia CNA, a remarcat că succesul reformei CCCEC şi a consolidării instituţionale a CNA va depinde voinţa politică şi de alocarea resurselor necesare. Proiectul de strategie prevede costuri de consolidare instituţională de la 6 la 13 mln de lei, bani care vor fi obţinuţi treptat din fonduri internaţionale.
Documentul mai prevede prevede numirea conducerii instituţiei în baza unui concurs public şi introducerea mecanismelor de denunţare a influenţelor din exteriorul CNA. De asemenea, se urmăreşte asigurarea stabilităţii în serviciu, a perspectivelor clare de avansare în carieră pentru colaboratori. Autorii strategiei mai propun sporirea asigurării sociale şi a salariilor, introducerea mecanismelor de implementare a testelor de integritate, a monitorizării stilului de viaţă şi a testării poligraf pentru colaboratori.