logo

Comisia Europeană și înaltul reprezentant al UE propun calea de urmat în relațiile cu UE


https://www.ipn.md/ro/comisia-europeana-si-inaltul-reprezentant-al-ue-propun-calea-7965_1082435.html

La invitația Consiliului European, Comisia Europeană și înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate au prezentat un comunicat comun privind relațiile UE cu Rusia. Comunicatul comun prezintă recomandări premergătoare reuniunii Consiliului Europei din 24-25 iunie privind modalitățile de consolidare a punerii în aplicare a politicii UE privind Rusia, transmite IPN.

„Istoria, geografia și oamenii leagă UE și Rusia. Starea relațiilor noastre este complexă. Trebuie să identificăm provocările și să profităm de oportunități. Alegerile deliberate și acțiunile agresive ale guvernului rus din ultimii ani au creat o spirală negativă în această privință. Gestionarea relațiilor UE-Rusia continuă să reprezinte o provocare strategică majoră pentru UE. Ca răspuns, UE trebuie să continue să acționeze în mod unitar și consecvent, apărând valorile și interesele noastre fundamentale”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Josep
Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, a menționat că, în circumstanțele actuale, un parteneriat reînnoit între Uniunea Europeană și Rusia, care să permită o cooperare mai strânsă, pare o perspectivă îndepărtată. „Obiectivul nostru ar trebui să stea în identificarea căilor care ar putea ajuta la schimbarea dinamicii actuale treptat într-o relație mai previzibilă și mai stabilă. UE, în același timp, va acționa cu respingere, constrângere și angajare privind Rusia, pe baza unei înțelegeri depline generale a obiectivelor Rusiei și a unei abordări a pragmatismului principial”, subliniat Josep Borrell.

Comunicatul comun analizează stadiul punerii în aplicare a celor cinci principii care ghidează relațiile UE cu Rusia, și anume: punerea în aplicare integrală a acordurilor de la Minsk, consolidarea relațiilor cu partenerii estici ai UE și cu alți vecini, consolidarea rezilienței UE, implicarea selectivă cu Rusia în chestiuni de interes pentru UE, contacte interumane și sprijin pentru societatea civilă rusă.

Pentru a ține piept provocării strategice venite din partea conducerii ruse, în conformitate cu aceste principii, Comisia Europeană și înaltul reprezentant propun ca UE simultan să manifeste
respingere, constrângere și angajare cu Rusia, cu scopul de a avansa spre o implicare mai constructivă și o participare politică din partea conducerii Rusiei.

Comunicatul comun va fi prezentat Consiliului Europei în perioada 24-25 iunie. În baza acestui comunicat comun, liderii vor discuta despre relațiile UE-Rusia și calea de urmat în politica UE privind Rusia. În baza evoluțiilor generale și a obiectivelor Consiliului Europei, Comisia Europeană și înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate vor operaționaliza propunerile stabilite în comunicatul comun.