Comisia Europeană propune prelungirea suspendării tuturor taxelor la importurile din Republica Moldova cu încă un an. Aceasta înseamnă, în practică, că exporturile a șapte produse agricole din Moldova care fac obiectul unor contingente tarifare vor continua să fie complet liberalizate. Este vorba despre tomate, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri, transmite IPN.
Măsurile comerciale autonome referitoare la Moldova sunt în vigoare de la 25 iulie 2022. Exporturile Moldovei către restul lumii au suferit de pe urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece s-au bazat adesea pe tranzitul pe teritoriul ucrainean și pe infrastructura ucraineană. Măsurile comerciale derulate au sprijinit eforturile Moldovei de reorientare a exporturilor prin Uniunea Europeană. În ansamblu, exporturile din Republica Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.
De asemenea, Comisia Europeană a propus astăzi reînnoirea suspendării taxelor la import și a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an, consolidând în același timp protecția produselor agricole sensibile din UE.
Propunerile vor fi examinate de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.