Comisia Europeană este îngrijorată de modul în care puterea comunistă de la Chişinău pregăteşte alegerile parlamentare din 2009
https://www.ipn.md/ro/comisia-europeana-este-ingrijorata-de-modul-in-care-puterea-comunista-de-la-chis-7965_970421.html
Comisia Europeană se arată îngrijorată de modul în care puterea comunistă de la Chişinău pregăteşte alegerile parlamentare din 2009. Reacţia de îngrijorare este prezentată într-un comunicat al europarlamentarului român Titus Corlăţean, citat de Info-Prim Neo.
Potrivit comunicatului, atitudinea Comisiei Europene faţă de această problemă a fost formulată ca la întrebarea adresată anterior de Titus Corlăţean, prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European şi membru al Delegaţiei PE pentru relaţiile cu Republica Moldova, .
Europarlamentarul român a atras, în luna mai, atenţia asupra faptului că modificările operate de majoritatea comunistă din Parlamentul de la Chişinău încalcă în mod flagrant normele şi practica democratică europeană, în special prin interzicerea alianţelor electorale, prin mărirea pragului electoral la 6%, respectiv, interdicţia pentru persoanele care deţin dublă cetăţenie de a ocupa funcţii publice, inclusiv de a deveni membri ai Parlamentului.
In răspunsul primit de la comisarul european pentru afaceri externe şi politica europeană de vecinătate, Benita Ferrero-Waldner, se confirmă preocuparea şi îngrijorarea, alături de Consiliul Europei şi OSCE, asupra modului în care sunt pregătite, de către puterea comunistă de la Chişinău, alegerile parlamentare din 2009.
Waldner a precizat în scris că modificările aduse Codului Electoral au fost discutate, la 27 mai, cu partenerii din Republica Moldova ai Comisiei, în cadrul Consiliului de cooperare UE– Moldova, precum şi în cadrul reuniunii bilaterale a membrului Comisiei responsabil pentru politica europeană de vecinătate şi relaţii externe cu preşedintele Voronin, din aceeaşi zi.
In calitatea sa de prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European şi de membru al Delegaţiei PE pentru relaţiile cu Republica Moldova, Titus Corlăţean a declarat: "Solicit instituţiilor europene să acţioneze în continuare în cadrul dialogului politic cu puterea comunistă de la Chişinău pentru ajustarea legislaţiei electorale din Republica Moldova în conformitate cu standardele democraţiei europene".
Potrivit lui Corlăţean, "România rămâne în continuare principalul susţinător al Republicii Moldova în demersurile sale de apropiere de UE, pentru un viitor traseu european. Este esenţial ca alegerile programate pentru 2009 să fie organizate şi să se desfăşoare în baza unei legislaţii democratice de tip european, cu respectarea drepturilor partidelor politice de opoziţie, de orientare democratică şi europeană, de a avea acces egal la mijloacele mass-media publice sau private. Totodată, este necesar să înceteze hărţuirea acestora de către puterea comunistă. Alegerile trebuie să aibă loc în condiţiile respectării independenţei reale a presei şi a libertăţii de opinie, iar ingerinţa puterii comuniste în funcţionarea sistemului judiciar trebuie să înceteze", se spune în comunicatul citat.
Alegerile parlamentare din Republica Moldova sunt programate pentru primavăra anului 2009, Preşedintele Republicii urmând a fi ales de către Parlament.