logo

Comisia Europeană așteaptă deschiderea negocierilor cu Moldova privind clusterele, cât mai curând posibil în 2025


https://www.ipn.md/ro/ce-asteapta-deschiderea-negocierilor-cu-moldova-privind-clusterele-cat-7965_1108582.html

Comisia Europeană a adoptat Pachetul său anual privind extinderea, ce oferă o evaluare detaliată a situației actuale și a progreselor înregistrate de Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Turcia, pe drumul lor către aderarea la UE. Evaluările sunt însoțite de recomandări și orientări privind prioritățile de reformă, transmite IPN.

În ceea ce ține de Republica Moldova, se precizează că deschiderea negocierilor de aderare a reprezentat o recunoaștere importantă a determinării țării de a continua reformele pe calea aderării la UE, în pofida interferențelor continue ale Rusiei și a impactului războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

„După prima conferință interguvernamentală din iunie 2024, examinarea analitică a acquis-ului (screening) progresează fără probleme. Sub rezerva îndeplinirii de către Republica Moldova a tuturor condițiilor, Comisia așteaptă cu interes deschiderea negocierilor privind clusterele, începând cu elementele fundamentale, cât mai curând posibil în 2025”, se menționează într-un comunicat de presă al Comisiei.

Potrivit sursei citate, extinderea reprezintă o oportunitate istorică atât pentru țările în curs de aderare, cât și pentru actualele state membre și UE în ansamblu. Există avantaje socio-economice, politice și de securitate semnificative ale unei Uniuni mai mari și mai puternice.

„Contextul geopolitic tensionat impune mai mult ca niciodată să finalizăm reunificarea continentului nostru, sub aceleași valori ale democrației și ale statului de drept. În ultimii ani, am făcut deja pași semnificativi în direcția integrării noilor state membre. Iar extinderea va rămâne o prioritate absolută a noii Comisii”, a precizat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat că acești ultimi cinci ani au fost marcați de provocări fără precedent, demonstrând importanța unui nou impuls pentru extinderea UE. „Iar partenerii noștri au luat-o în serios. Acum, mai mult ca oricând, aderarea la UE este o alegere strategică. Alinierea la valorile UE, începând cu statul de drept, și la politica externă și de securitate comună a UE este cel mai semnificativ indiciu al orientării strategice în noul context geopolitic. Prin procesul nostru bazat pe merit, construim împreună o Uniune mai puternică”, a notat oficialul.

Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate și extindere, a spus că extinderea reprezintă o investiție geostrategică în pacea, stabilitatea, securitatea și creșterea socioeconomică a continentului nostru european. „Pachetul nostru anual privind extinderea oferă o evaluare factuală și corectă a progreselor înregistrate de partenerii noștri, însoțită de orientări clare, permițându-le să identifice domeniile în care reformele accelerate le pot stimula progresul către aderarea la UE. Cu ajutorul planurilor economice și de investiții specifice, al Facilității pentru Ucraina, precum și al planurilor de creștere pentru Balcanii de Vest și Republica Moldova, am pus în aplicare instrumente și mijloace suplimentare pentru a ajuta țările să accelereze convergența socioeconomică și eforturile de reformă pe calea lor către UE”, susține oficialul.

„Procesul de extindere continuă să fie bazat pe merit și depinde de progresele obiective realizate de fiecare dintre parteneri. Acest lucru necesită hotărârea de a pune în aplicare reforme ireversibile în toate domeniile dreptului UE, cu un accent deosebit pe elementele fundamentale ale procesului de extindere. Democrația, statul de drept și valorile fundamentale vor continua să fie pietrele de temelie ale politicii de extindere a UE. Aderarea la UE rămâne o alegere strategică”, se mai arată în comunicat.

Consiliul European trebuie acum să ia în considerare recomandările de astăzi ale Comisiei și să ia decizii cu privire la etapele următoare ale procesului de extindere.