logo

Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de țară candidată pentru Moldova


https://www.ipn.md/ro/comisia-europeana-a-recomandat-acordarea-statutului-de-tara-candidata-7965_1090502.html

Comisia Europeană a recomandat ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, cu condiția ca aceasta să realizeze „reforme importante”. Anunțul a fost făcut vineri de către președinta executivului european, Ursula von der Leyen, transmite IPN.

Oficiala a menționat că liderii țării trebuie să mențină cursul cu privire la reformele economice și lupta împotriva corupției. Republica Moldova are potențialul de a se ridica la înălțimea cerințelor unei candidaturi. S-a mai menționat că Republica Moldova dispune de o bază solidă pentru a garanta stabilitatea instituțiilor sale, democrația, statul de drept, drepturile omului și că au fost realizate progrese pentru a asigura un bun climat de afaceri, însă mai trebuie întreprinse reforme economice esențiale.

Președinta Maia Sandu a salutat decizia Comisiei Europene care recomandă statelor membre ale UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată. „Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului. Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022”, a notat șefa statului.

Această opinie, care vine la trei luni și jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE, consolidează aspirațiile europene, încurajează și întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă. „Opinia Comisiei, care reprezintă o evaluare instituțională a nivelului de pregătire generală și în sectoare specifice a țării noastre pentru calitatea de membră a UE, este și principalul punct de referință pentru discuția de la Consiliul European de săptămâna viitoare. Mizăm pe faptul că la reuniunea din 23-24 iunie a Consiliului European statele membre ale UE vor sprijini recomandarea Comisiei Europene și vor acorda țării noastre statutul de țară candidată. Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova și este speranța de care au nevoie cetățenii noștri. Știm că acest proces va fi unul complex, dar suntem determinați să parcurgem acest drum”, a mai spus Maia Sandu.

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, a menționat că astăzi este o nouă zi istorică pentru parcursul de aderare la Uniunea Europeană. „Salut faptul că în opinia formulată și anunțată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și comisarului pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale UE acordarea țării noastre a statutului de candidat pentru aderare pe baza înțelegerii că Republica Moldova va întreprinde eforturi adiționale într-o serie de domenii cheie precum reforma justiției, combaterea corupției și administrația publică”, a notat vicepremierul.

Potrivit lui, împreună cu echipa de la Președinție, Guvern și Parlament, sunt determinați să dinamizeze reformele așteptate de cetățeni. „Conștientizăm că acest proces va fi unul complex dar orientat spre un obiectiv clar – dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova și obținerea statutului de membru al UE. Republica Moldova aparține Uniunii Europene – este proiectul nostru de țară. Suntem o țară europeană, limba noastră, limba română este o limbă oficială a Uniunii, avem o istorie europeană, cu un sistem politic democratic european”, a precizat Nicu Popescu.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022.