logo

Comisia de la Veneția: În Moldova nu au existat condiții de dizolvare a Parlamentului


https://www.ipn.md/ro/comisia-de-la-venetia-in-moldova-nu-au-existat-7965_1066312.html

În Republica Moldova nu au existat condiții de dizolvare a Parlamentului. Majoritatea parlamentară formată din PSRM și ACUM a acționat în limitele Constituției atunci când a instalat noul guvern condus de Maia Sandu, se menționează într-un comunicat de presă al Comisiei de la Veneția, al cărei aviz integral va fi făcut public săptămâna viitoare, transmite IPN.

Comisia de la Veneția consideră „fără precedent” felul în care instanța constituțională de la Chișinău a calculat când expiră termenul de trei luni oferit pentru învestirea noului guvern, după care intervin circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Calculul general acceptat arată că acest termen a expirat pe 9 iunie, adică după trei luni calendaristice de la confirmarea rezultatelor alegerilor. Dat fiind că 9 iunie a fost zi de duminică, acest termen urma a fi prelungit până pe 10 iunie. „Învestirea Maiei Sandu a respectat termenul legal”, este constatarea Comisiei.

În comunicatul emis, Comisia de la Veneția apreciază ca fiind contrară Constituției suspendarea din funcție a președintelui Republicii Moldova cu acordarea dreptului prim-ministrului de a semna, în numele acestuia, actele de dizolvare a Parlamentului. Comisia amintește că legea supremă prevede că președintele poate dizolva Parlamentul dacă nu este format la timp Guvernul. În situația în care majoritatea parlamentară ajunge la o înțelegere privind formarea executivului, cum s-a și întâmplat la Chișinău, dizolvarea Parlamentului poate fi considerată o încălcare a obligațiilor constituționale ale președintelui, care are rol de actor neutru.

Avizul Comisiei de la Veneția a fost adoptat ca urmare a solicitării făcute pe 9 iunie de către secretarul general al Consiliului Europei.  Torbiorn Jangland a considerat „arbitrare” şi „greu de înţeles” deciziile Curții Constituționale a Republicii Moldova din perioada 7-9 iunie, pe care aceeași instanță le-a anulat o săptămână mai târziu.

Premierul Maia Sandu a comentat, astăzi, că avizul Comisiei de la Veneția pe marginea actelor Curții Constituționale emise în perioada 7-9 iunie este fără precedent. Este pentru prima dată în istorie când Comisia de la Veneția spune răspicat că o Curte Constituțională a încălcat Constituția prin calcularea eronată a termenului de trei luni. Potrivit premierului, judecătorii Curții Constituționale trebuie să-și dea demisia imediat, pentru a permite unor judecători profesioniști și independenți să refacă prestigiul acestei instituții. „Cât timp va exista acest Guvern, actele Comisiei de la Veneția vor fi considerate ca fiind obligatorii și urmează a fi respectate”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Până la avizul Comisiei de la Veneţia, Mihai Poalelungi și-a prezentat, pe 20 iunie, demisia din funcția de președinte al Curții Constituționale.