logo

Comisia de anchetă privind resursele minerale utile: Evaziune fiscală și exploatări ilegale


https://www.ipn.md/ro/comisia-de-ancheta-privind-resursele-minerale-utile-evaziune-fiscala-7965_1091082.html

Bugetul de stat a fost prejudiciat considerabil urmare a exploatărilor de resurse minerale utile ilegale, precum și a evaziunilor fiscale admise. Însă, se estimează că multe ilegalități pur și simpli nu au fost documentate, iar mărimea prejudiciilor este mult mai mare. De asemenea, sunt numeroase plângeri din partea autorităților publice locale și a cetățenilor referitor la problemele create de transportatorii de resurse minerale utile care circulă pe străzile localităților depășind sarcina pe osie și masa totală a vehiculului, depășind viteza maximă admisibilă, astfel generând riscuri de securitate și distrugând drumurile. Sunt concluziile Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile, care și-a prezentat raportul în plenul Parlamentului, transmite IPN.

Președinta comisiei, deputata Ina Coșeru, a declarat că în instituțiile de monitorizare și control ale acestui domeniu se atestă lipsă de calificare. „Acest fapt duce la exploatări excesive, diverse atacuri raider asupra beneficiarilor de subsol, dar și oferă spațiu de manevră pentru diverse persoane și agenți economici rău intenționați în raport cu bunul și banul public. Sistemul de monitoring al calculării volumelor și circulației acestora este într-o stare de nedescris – de râs și de plâns. Avem doi inspectori cu un GPS și avem doar patru ingineri care pot face măsurări în teritoriu, doi dintre care sunt în funcții publice”, a precizat deputata.

S-au constatat abateri în domeniul mișcării resurselor minerale utile în partea ce ține de furnizorii de bunuri divizibile, fără a avea în dotare în punctele de încărcare a vehiculelor a instalațiilor de cântărire și fără a emite evidența de cântar semnată și ștampilată pentru fiecare vehicul utilizat la transportarea resurselor minerale utile. „Despre ce ne vorbește asta? Despre un grad sporit de evaziune fiscală prin diminuarea volumelor de substanțe minerale utile și mișcarea acestora în mod repetat cu același act. Acest lucru l-am identificat simplu din exemplu raionului Anenii Noi, unde există înregistrați mai mult de 20 de agenți economici care exploatează resursele minerale utile, dar într-un final în bugetul consiliului raional ajung peste patru milioane de lei, dintre care un milion de lei sunt plătiți de o singură carieră”, subliniază Ina Coșeru.

Raportul denotă că exploatarea minieră nu a ținut cont de protecția monumentelor naturii și ariile naturale protejate de stat. Din cauza lacunelor legislative, în procesul de exploatare nu s-a făcut evaluarea impactului asupra mediului, ceea ce a prejudiciat albiile râurilor, ariile protejate de importanță internațională și astfel au fost aduse prejudicii grave biodiversității și calității resurselor naturale.

„Despre problemele Rezervației Prutul de Jos se cunoaște foarte mult timp, iar în procesul de exploatare a petrolului din lacul Beleu, pe parcursul timpului, au fost documentate o multitudine de încălcări grave. Procesul de exploatare a resurselor de petrol a avut loc prin metode primitive, fără a asigura minimul de protecție în această rezervație naturală de importanță internațională. Intervențiile din această rezervație au prejudiciat într-un mod irecuperabil atât lacul Beleu, resursele de apă din lac, cât și biodiversitatea unică”, a menționat Ina Coșeru.

Comisia a recomandat ca agenții economici să fie somați să revină în câmpul legal. În caz contrar, în urma verificărilor, dacă se vor constata încălcări, li se va retrage dreptul de exploatare. În asemenea situații, Ministerul Mediului urmează să intervină în mod prompt cu rezilierea contractelor. De asemenea, au fost formulate recomandări pentru Procuratura Generală și alte instituții de stat, care în termenele stabilite urmează să raporteze despre realizarea acestora.

Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului a fost creată pe 4 noiembrie 2021, iar din ea au făcut parte deputați din toate cele trei fracțiuni parlamentare.