logo

Comisar european, despre asistența Moldovei: Sper că vor fi îndeplinite toate condițiile


https://www.ipn.md/ro/comisar-european-despre-asistenta-moldovei-sper-ca-vor-fi-7965_1080614.html

Oliver Varcheli, comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, susține că obligațiile asumate de președintele Maia Sandu în vederea obținerii asistenței financiare din partea UE sunt foarte solide. „Sper foarte mult, în interesul țării, că vor îndeplini toate condițiile. În primul rând, nu Uniunea Europeană este interesată de acest lucru, ci Moldova”, a declarat oficialul european într-un interviu pentru Euronews.

Potrivit lui, condițiile au fost elaborate împreună cu partea moldovenească și este în interesul poporului moldovenesc să pună în aplicare toate reformele, deoarece acest lucru va face sistemul judiciar moldovenesc și economia mult mai viabilă, va ajuta Moldova să lase în urmă pandemia și criza.

În altă ordine de idei, comisarul european a spus că Europa nu poate deveni sigură și prosperă până când vecinii săi nu sunt la fel de siguri și prosperi. „Sigur” înseamnă încetarea pandemiei de COVID-19, iar „prosper” înseamnă recuperarea după impactul economic al unei crize pandemice. Pentru ca UE să-și atingă obiectivele, trebuie să participe la viața acestor țări. Și asta înseamnă a-i ajuta să își satisfacă nevoile urgente, pentru a atinge ceea ce consideră prioritate. Într-un cuvânt, pentru a crea o lume în afara Europei care va fi similară cu Uniunea Europeană.

În articol se menționează că Uniunea Europeană s-a angajat să ajute țările partenere vecine în timpul unei pandemii prin acordarea a trei miliarde de euro în împrumuturi de urgență sau asistență macrofinanciară către cele 10 țări cele mai afectate de criză. Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a fost afectată semnificativ de epidemia de COVID-19, agricultorii au fost afectați de secetă, la fel și economia a avut de suferit.

În aprilie trecut, Uniunea Europeană a acordat Moldovei un împrumut de urgență de 100 de milioane de euro. Îîmprumutul este însoțit de condiții clare: primele 50 de milioane au fost transferate în noiembrie anul trecut, restul vor fi primite de Banca Centrală a Moldovei doar dacă se vor începe reforme al căror scop este combaterea corupției, consolidarea statului de drept și optimizarea managementului economic, condiții susținute de președinte.