logo

Comercianții dezaprobă carențele în procesul anulării patentei


https://www.ipn.md/ro/comerciantii-dezaproba-carentele-in-procesul-anularii-patentei-7966_1100523.html

Foștii titulari de patentă dezaprobă carențele în procesul anulării patentei pentru activitățile de comerț. Bonul de casă pe care sunt nevoiți să îl elibereze comercianții conform noilor reguli conține date personale și acest lucru invocă riscul de a deveni ținta infractorilor, a menționat Eleonora Țurcanu-Herghelegiu, fostă titulară de patentă.

Eleonora Țurcanu-Herghelegiu a spus într-o conferință de presă la IPN că cei de la Serviciul Fiscal de Stat le spun foștilor patentari că nu este nimic grav în prezentarea datelor cu caracter personal pe bonul de casă, inclusiv a IDNP-ului din 13 cifre. Ei le sugerează comercianților să șteargă cu marcherul aceste date sau să le taie cu foarfeca.

Eleonora Țurcanu-Herghelegiu acuză conducerea țării de ignoranță în privința legilor care au scopul de a proteja cetățenii de infractori, legilor privind protecția datelor cu caracter personal care sunt promovate de Centrul Naţional pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Eleonora Țurcanu-Herghelegiu a mai spus că, mai bine de un an, foștii patentari aleargă pe urmele ministrului dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, solicitându-i să comunice cu ei, dar nu sunt auziți. De aceea problema patentarilor a ajuns să fie sesizată la Curtea Constituțională (de către deputați BCS, n.r.). „Înaltă Curtea Constituțională în momentul când va examina problema foștilor patentari, adică, mai concret legea neghioabă, legea din topor a lui Alaiba, vă rog foarte mult, stimați colegi, cei care activează în piețe, cei cu aparat de casă, cei care nu au reușit încă să se conformeze, pensionari, persoane cu dizabilități, tineri, ne mobilizăm, venim cu toții la Chișinău, în fața Curții Constituționale, ca să ne apărăm dreptul nostru la muncă și la viață. Așa nu se mai poate”, a îndemnat Eleonora Țurcanu-Herghelegiu.

Olga Ceapchi, și ea fostă titulară de patentă, a menționat că Republica Moldova se scufundă în sărăcie, nedreptate și dictatură. Și doar atunci când cetățenii își vor uni forțele, vor fi auziți. Olga Ceapchi a rugat oamenii care nu sunt indiferenți de problemă, presa, să vină în fața Curții Constituționale și să îi susțină foștii patentari. „Nu mai avem nicio șansă. Ori rămânem pe picioare, ori ne transformăm într-o colonie după care va fi greu de restabilit și de mai întors câte ceva sfânt pe această palmă de pământ, a mai spus Olga Ceapchi.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.