logo

Comercianţii continuă să vândă alcool şi ţigări copiilor, contrar legislaţiei în vigoare


https://www.ipn.md/ro/comerciantii-continua-sa-vanda-alcool-si-tigari-copiilor-contrar-legislatiei-in--7967_1008715.html

Deşi legislaţia o interzice, comercianţii din Chişinău continuă să vândă alcool şi ţigări copiilor. Un grup de voluntari de la asociaţia obştească „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”  au prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, un filmuleţ în care apar voluntari ai asociaţiei care reuşesc să cumpere alcool şi ţigări în mai multe unităţi de comerţ. Vânzătorii nu le cer să prezinte buletine de identitate care să confirme că ar avea 18 ani, deşi legislaţia în vigoare prevede acest lucru. În cadrul conferinţei, voluntarii organizaţiei au cerut Guvernului să majoreze sancţiunile pentru comercianții care încalcă legea.

Vicepreşedintele Consiliul Naţional pentru Participare (CNP), Antoniţa Fonari, a spus, în cadrul aceleiaşi conferinţe, că întregul experiment a fost filmat pentru a demonstra cât de iresponsabili sunt vânzătorii. Ideea de a face un filmuleţ şi a de a investiga această situaţie a început de la accidentul rutier din luna august, când opt tineri au decedat, presupunându-se că şoferul a urcat băut la volan.

Voluntarii asociaţiei  „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” au spus că au cumpărat ţigări şi alcool şi de la piaţă şi din reţelele mari de comerţ. Unul din voluntari, Cristian, în vârstă de 15 ani, a spus că pe parcursul experimentului a întâlnit diferite reacţii din partea comercianţi. „Majoritatea vânzătorilor mi-au vândut totuşi produsele solicitate fiind conştienţi de faptul că eu sunt minor. Eu cred că dacă Guvernul ar face eforturi să verifice comercianţii dacă aceştia respectă sau nu legile, sănătatea copiilor ar fi mai protejată”, a spus tânărul.

„Sunt foarte mulţi tineri care dau ultimii bani ca să cumpere ţigări sau alcool, deoarece astfel sunt mai curajoşi şi se dau mai tari în faţa prietenilor”, a spus un alt voluntar, Dan, în vârstă de 16 ani.

Marina, de 18 ani, a spus că Guvernul trebuie să protejeze copiii prin ridicarea preţului la alcool şi tutun, dar şi să restricţioneze reclamele. „Copiii sunt influențabili, ei nu ştiu ce este bine şi ce este rău, deci părinţii şi profesorii trebuie să-i păzească de aceste obiceiuri proaste”, a spus tânăra.

Ghenadie Ţurcanu, membrul CNP,  a comuniat că după accidentul din august, care a provocat moartea a opt tineri, Guvernul nu a luat măsuri să prevină astfel de situaţii. CNP şi voluntarii asociaţiei  „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” au lansat un apel către Guvern ca la următoarea şedinţă să ia în discuţie acest subiect şi să vadă ce este de făcut.

Potrivit Codului Contravenţional, comercializarea către minori a produselor din tutun şi  băuturilor alcoolice se sancţionează cu amendă de la 1600 la 2400 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi cu amendă de la 4000 la 7000 de lei, în cazul persoanelor juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.