logo

Combaterea corupţiei, discutată la Guvern cu societatea civilă


https://www.ipn.md/ro/combaterea-coruptiei-discutata-la-guvern-cu-societatea-civila-7965_1020162.html

Prim-ministrului Chiril Gaburici a avut vineri, 15 mai, o întrevedere cu reprezentanţii societăţii civile în cadru căreia au fost discutate iniţiativele anticorupţie, lansate de curând. Printre priorităţile punctate de premier se numără unitatea naţională, supremaţia legii şi economia sustenabilă. Membrii societăţii civile au apreciat iniţiativele anticorupţie, declarând că sunt gata să le susţină, dar au menţionat că societatea aşteaptă să fie laute măsuri drastice în privinţa persoanelor vinovate de situaţia din sectorul bancar, dar şi a persoanelor care nu au întreprins nimic în acest caz, transmite IPN.

După şedinţă premierul a declarat pentru presă că printre principalele iniţiative anticorupţie, lansate se numără promovarea cât mai urgentă a proiectului de Lege cu privire la procuratură, care conţine un şir de prevederi noi. La fel, a fost propusă excluderea imunităţilor pentru toţi, în special a imunităţilor administrative, s-a propus şi transparentizarea activităţii instituţiilor de control, cum ar fi CNI, CNA, poliţie etc., dar şi diminuarea influenţei politicului asupra acestora, inclusiv prin desemnarea şefilor acestor instituţii doar în baza unui concurs public.

Chiril Gaburici a menţionat o iniţiativă ce presupune crearea a două instituţii noi: una în cadrul CNA şi să se ocupe, exclusiv, de corupţia mare – acolo unde prejudiciul depăşeşte 10 mii de euro, iar cea de-a doua unitate să fie specializată pe recuperarea prejudiciului cauzat din îmbogăţirea ilicită sau acte de corupţie. De asemenea, s-a discutat despre reducerea numărului de autorizaţii. Premierul a menţionat că există exemple, care se regăsesc şi în rapoartele internaţionale, când pentru iniţierea construcţiei unei case e nevoie de 27 de documente, şi se preconizează micşorarea până la 9-10. Prim-ministrul a precizat că acelaşi lucru se referă şi la controalele efectuate de instituţiile statului.

Premierul a subliniat că cel mai important, pentru realizarea cu succes a obiectivelor propuse, este susţinerea din partea societăţii. „Sunt gata să-mi asum răspunderea când va fi nevoie, dar trebuie să ştim că societatea ne susţine şi noi mergem într-o direcţie corectă”, a spus prim-ministrul.

Directorul Transparency International Moldova, Lilia Caraşciuc, a declarat că iniţiativele premierului se referă mai mult la prevenirea decât la combaterea corupţiei. În opinia sa, situaţia din sectorul bancar este una de force major şi soluţiile în acest sens, la fel, trebuie să fie force major.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a declarat că ceea ce propune premierul reprezintă inişiative care ar putea contribui la diminuarea substanţială a corupţiei. „Unicul risc pe care îl văd deocamdată este lipsa susţinerii politice care s-ar traduce prin cuvinte simple – demiterea premierului”, a notat Arcadie Barbăroşie.

În cadrul şedinţei, s-a convenit asupra relansării activităţii Consiliului Naţional de Participare pe lângă Guvern şi s-a decis ca întrunirile de acest gen să fie organizate cu regularitate şi pe tematici concrete.