logo

Colonelul în rezervă SIS Alexei Serebreanschi vine cu o adresare către premierul Dorin Recean


https://www.ipn.md/ro/colonelul-in-rezerva-sis-alexei-serebreanschi-vine-cu-o-7965_1100493.html

Colonelul în rezervă SIS Alexei Serebreanschi, fost șef al spionajului extern, vine cu o adresare către prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, întrebându-l dacă „se interesează ce se întâmplă la Ambasada Republicii Moldova la Moscova?” în contextul relatării despre mai multe pretinse ilegalități cu participarea persoanelor loiale ex-președintelui țării.

Într-o conferință de presă la IPN, Alexei Serebreanschi a relatat că ofițerul SIS Alexandru Pavliuc „este  omul lui Dodon și al socialiștilor pe linia comunicării cu Moscova”. În 2019 Pavliuc a fost detașat în cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, în calitate de ofițer de legătură SIS în colaborarea cu structurile de informații și securitate ale Federației Ruse: Serviciul de Informații Externe (SVR) și Serviciul Federal de Securitate (FSB).

„Pavliuc intimidează, amenință și șantajează diplomații pentru a-i fi comunicate informații de serviciu despre conținutul ședințelor cu participarea ambasadorului Lilian Darii, despre conținutul întrevederilor de serviciu ale diplomaților moldoveni cu alți diplomați străini acreditați la Moscova, conținutul corespondenței dintre ambasadă și centrala MAEIE, inclusiv indicațiile și orientările parvenite de la Chișinău”, afirmă fostul șef al spionajului extern.

Alexei Serebreanschi îi pune premierului Recean întrebarea retorică: „Cum este posibil ca o persoană afiliată socialiștilor, pe nume Pavliuc, să îi șantajeze pe toți diplomații moldoveni la Moscova, inclusiv pe ambasadorul Darii?”. „Dumneavoastră realizați că socialiștii prin intermediul lui Pavliuc controlează toate procesele din ambasada noastră la Moscova? Domnule prim-ministru, dumneavoastră înțelegeți că Pavliuc este omul lui Gumeniuc, care activează în interesele lui Dodon, cu protecția lui Sergiu Druță, vicedirector SIS? Dumneavoastră cunoașteți că vicedirectorul SIS Sergiu Druță este cumătru cu consilierul lui Dodon și ambii se ocupă cu astfel de crime?”, a mai spus Alexei Serebreanschi în cadrul conferinței.

Fostul șef al spionajului extern i-a mai transmis premierului să nu-l mai creadă pe Dodon care susține că ar controla relația cu Moscova. „Lui Dodon după cazul „Kuliok” și legăturile lui cu oligarhii moldoveni, i-au fost închise toate ușile la Moscova. Dodon nu mai are nici un respect la Moscova. Nimeni de acolo nu mai vrea să discute cu Dodon”, a declarat Alexei Serebreanschi.

Colonelul în rezervă SIS a mai spus că „factorul de decizie din cadrul SIS Sergiu Druță – actualul director adjunct SIS numit în funcție de către actuala guvernare, în discuții peste hotare cu reprezentanții serviciilor speciale europene, declară că Pavliuc de la Moscova este omul lui de încredere”, iar „serviciile speciale europene sunt nedumerite de ce oamenii socialiștilor ca Pavliuc sunt astăzi în funcție în cadrul SIS”, a mai spus Alexei Serebreanschi.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.