logo

Colectarea taxelor informale de către comitetele părintești este ilegală, ONG-uri


https://www.ipn.md/ro/colectarea-taxelor-informale-de-catre-comitetele-parintesti-este-ilegala-ong-7967_1036749.html

Colectarea taxelor informale în sectorul educației de către comitetele părintești este ilegală. Acesta este mesajul transmis de Asociația Obștească „Părinți Solidari”, CReDO și CNA Studențesc. Semnatarii apelului public își exprimă îngrijorarea în legătură cu diversificarea tipurilor de taxe informale, apariția unor noi taxe, lipsa transparenței în instituțiile de învățământ, precum și inexistența protecției efective a avertizorilor. Reprezentanții celor trei asociații solicită tuturor factorilor de decizie luarea măsurilor reale și efective de prevenire și luptă împotriva corupției și asigurarea unui sistem educațional integru și transparent.

Într-o conferință de presă la IPN, reprezentanta Asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, a declarat că, odată cu începerea noului an școlar, în instituțiile de învățământ sunt organizate și adunările părintești, la care încep a fi colectate tot felul de taxe ilegale. Activista susține că, de fapt, comitetele părintești nu au menirea să colecteze bani, ci să susțină procesul educațional, să vegheze gestionarea bugetului în cadrul instituției etc. În opinia sa, colectarea taxelor ilegale afectează imaginea cadrului didactic și creează impresia că în instituția în care se colectează plăți ilegale sunt comise și alte ilegalități.

Ala Revenco a menționat că în medie pe an într-o grădiniță din Chișinău se colectează în jur de un milion de lei. În unele instituții această sumă este dublă sau chiar mai mare. În opinia sa, este obligatoriu să existe o transparentizare a resurselor publice și din alte surse alocate către instituțiile de învățământ, dar și publicarea rapoartelor trimestriale privind faptele de corupție sesizate și sancţiunile disciplinare aplicate. Activista a mai spus că în ceea ce ține de contribuțiile părinților, acestea trebuie să fie benevole și transparente, iar bunurile procurate de către părinți trebuie introduse într-un registru de evidență. Potrivit ei, în prezent se întâmplă că fiecare generație procură bunuri și nu este clar ce se întâmplă cu cele procurate anterior.

Reprezentanta Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Olga Bîtcă, a spus că în instituțiile de învățământ se colectează mult peste strictul necesar, în mod ilegal, în special în grădinițe. Reprezentanta CReDO a menționat că o asociație părintească urmează să fie înregistrată la Ministerul Justiției, iar la această structură părinții pot adera doar benevol. Plata donației trebuie să fie confirmată prin bon de plată sau prin document bancar. Totodată, trebuie elaborate rapoarte financiare transparente, iar gestiunea bugetelor trebuie să fie una participativă.

Olga Bîtcă a declarat că în prezent se atestă o problemă în ceea ce ține de oportunitățile de a raporta cazurile de corupție. De exemplu, linia fierbinte a Ministerului Educație funcționează ineficient sau practic nu funcționează deloc. Reprezentanta CReDO a solicitat autorităților să reacționeze adecvat, conform unei practici uniforme, la plângerile părinților. Se cere instituirea Consiliilor de Etică ale instituțiilor, care ar examina pe intern astfel de plângeri, ale organelor colegiale de supraveghere a gestiunii resurselor alocate și colectate legal etc.

Sanda Sandu, reprezentanta CNA Studențesc, consideră necesară consolidarea transparenței în procesul utilizării fondurilor extrabugetare de către instituțiile de învățământ, eficientizarea rolului reprezentanților părinților și elevilor în prevenirea și lupta contra corupției sistemice din mediul educațional. Tânăra s-a referit anume la sistemul educațional universitar, menționând că acesta devine un focar de corupție, iar lipsa transparenței este principala problemă.

Tânăra a mai spus că fenomenul corupției ia diferite forme în universități. De exemplu, un student, care nici nu este în țară, ia cu brio examenele și licența. O altă problemă este existența protecționismului și a nepotismului, dar și obligativitatea de a cumpăra manualele profesorilor. În opinia sa, în rândul studenților există o frică de a raporta anumite cazuri de corupție și din aceste considerente este important să existe o confidențialitate a denunțătorului, pentru că în caz contrar există riscul răzbunării.

Semnatarii îndeamnă denunțarea cazurilor de corupție în sistemul de educație pe canalul informal al societății civile și cele oficiale existente: parintisolidari@gmail.com, pagina Facebook - Parinti Solidari în calitate de linie fierbinte temporară Linia fierbinte existentă CNA: 0 800 55555, on-line www.cna.md.